RTL maakt na klachten oud-deelnemers voorlopig geen nieuw seizoen Temptation Island

Reality-tv Bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra hebben zich de afgelopen dagen veertien oud-deelnemers gemeld die zeggen psychische klachten aan het verleidingsprogramma te hebben overgehouden.
Deelnemers aan het RTL-programma Temptation Island.
Deelnemers aan het RTL-programma Temptation Island. Foto Ben Zander/Raw Productions

RTL laat voorlopig geen nieuw seizoen maken van het reality-programma Temptation Island. Directeur content Peter van der Vorst laat aan RTL Boulevard weten eerst „meer duidelijkheid” te willen over klachten van oud-deelnemers en met hen in gesprek te willen gaan. De afgelopen dagen hebben zich bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra in totaal veertien voormalige kandidaten gemeld, die zeggen psychische klachten te hebben overgehouden aan de deelname aan het verleidingsprogramma.

„Er is nog geen nieuw seizoen besteld en we zullen geen nieuwe stappen zetten totdat we meer duidelijkheid hebben”, zegt Van der Vorst. „Eerst de gesprekken met de melders.”

Lees ook: Het leven na Temptation Island: langs de clubs met je ex

In het programma worden koppels die hun relatie willen testen verleid tot een misstap. De partners worden op een tropisch eiland dagenlang van elkaar gescheiden, krijgen in een luxe villa een tiental aantrekkelijke verleiders om zich heen en zien later van elkaar terug hoe ze daarop reageren.

Emotionele trauma’s

Oud-deelnemers Aylin en Efrain zeiden vorige week in een interview met het AD dat kandidaten worden gemanipuleerd door de makers. Beiden liepen een emotioneel trauma op en Aylin ondernam naar eigen zeggen twee zelfdodingspogingen. Het koppel kreeg na mediation een bedrag van 30.000 euro van producent Simpel Zodiak.

Na het interview meldden zich deze week meerdere voormalige kandidaten met psychische klachten bij advocaat Diekstra. Van der Vorst zegt aan Diekstra te hebben laten weten snel samen met de producent en de klagers in gesprek te willen om „een compleet beeld van de situatie” te kunnen krijgen en „persoonlijk de ervaringen van deze (oud)-deelnemers zelf te horen.”

Het programma is in 2019 al eens tijdelijk van de buis gehaald na seksueel grensoverschrijdend gedrag bij De Villa, een ander reality-programma van RTL.