Kabinet wil investering van 500 miljoen euro doen in netbeheerder Stedin, staat wordt mede-eigenaar

Energietransitie Stedin had in mei al om de kapitaalstorting gevraagd, om genoeg te kunnen blijven investeren in de uitbreidingen en verzwaring van het elektriciteitsnet. Stedin verzorgt het stroomnet in Utrecht, Zeeland en delen van Zuid-Holland.
Stedin is verantwoordelijk voor het stroomnet in de provincies Utrecht, Zeeland en het grootste deel van Zuid-Holland.
Stedin is verantwoordelijk voor het stroomnet in de provincies Utrecht, Zeeland en het grootste deel van Zuid-Holland. Foto Laurens van Putten/ANP

Het demissionaire kabinet is van plan voor 500 miljoen euro een aandelenbelang te nemen in netbeheerder Stedin. Dat hebben de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Financiën, D66) en Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) vrijdag laten weten na afloop van de ministerraad. Het bedrijf had in mei al om de kapitaalstorting gevraagd, om genoeg te kunnen blijven investeren in de uitbreidingen en verzwaring van het elektriciteitsnet.

Stedin is verantwoordelijk voor het stroomnet in de provincies Utrecht, Zeeland en het grootste deel van Zuid-Holland. Het bedrijf levert stroom aan 2,3 miljoen huishoudens en bedrijven. Door de kapitaalinjectie wordt de staat voor 11,9 procent eigenaar van het bedrijf, dat verder in handen is van gemeenten in het verzorgingsgebied.

Stedin verzwaart en breidt het elektriciteitsnet uit, omdat de vraag naar elektriciteit tot 2030 meer dan verdubbelt. In totaal gaat het om een investering van 8 miljard euro tot 2030. Dat geld gaat onder meer naar het installeren van meer laadpalen en zonne- en windparken. Daarnaast gaat Stedin ervoor zorgen dat bedrijven kunnen overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame elektriciteit. Demissionair minister Jetten noemt het „van cruciaal belang” dat Stedin het elektriciteitsnet kan blijven uitbreiden. Kaag laat weten het energienet met de investering „robuust en toekomstbestendig” te willen maken.

Lees ook: Stedin wil vers kapitaal van provincies voor verzwaring elektriciteitsnetwerk