Spaanse profvoetbalsters staken eerste twee weken van vrouwencompetitie voor hogere lonen

Spaans vrouwenvoetbal De Spaanse voetbalvakbonden onderhandelen al sinds januari vorig jaar over betere lonen en werkomstandigheden. De laatste onderhandelingen zijn wederom mislukt.
De vakbonden onderhandelen sinds begin vorig jaar al voor betere arbeidsomstandigheden voor de spelers.
De vakbonden onderhandelen sinds begin vorig jaar al voor betere arbeidsomstandigheden voor de spelers. Foto Oscar J. Barroso/Getty Images

Geen tackles, geen doelpunten en geen gejuich van het publiek. De eerste twee weken van de Spaanse nationale competitie voor vrouwenelftallen zullen de voetbalvelden leeg blijven. De profvoetballers gaan staken voor hogere lonen en betere randvoorwaarden. De recentste onderhandelingen hierover zijn mislukt, zo heeft Liga F woensdag bekendgemaakt.

Vijf vakbonden die de spelers vertegenwoordigen onderhandelen al sinds januari 2022 over een betere arbeidsovereenkomst. Vorig seizoen werd het minimumloon vastgesteld op 16.000 euro per jaar, maar voor het nieuwe seizoen – dat vrijdag begint – willen de spelers een minimumsalaris van 25.000 euro, oplopend tot 30.000 euro volgend seizoen. Het huidige minimumloon voor mannelijke profvoetballers in Spanje is 180.000 euro.

De onderhandelingen gaan niet alleen over hogere lonen. De spelers willen ook meer ondersteuning in het combineren van hun voetbalcarrière met het moederschap, zoals hulp met borstvoeding of kinderopvang tijdens trainingen en contracten die doorlopen tijdens een zwangerschapsverlof. Daarnaast willen ze toegang tot dezelfde voedingsdeskundigen en fysiotherapeuten als de mannelijke spelers.

Minder verdienen dan scheidsrechters

Het oorspronkelijke voorstel van de vakbonden werd tijdens de onderhandelingen nog verlaagd naar 23.000 euro per jaar, wat volgens de Spaanse spelersvakbond AFE inhoudt dat de spelers dan alsnog „minder zouden verdienen dan de belangrijkste scheidsrechters”. Scheidsrechters op het hoogste niveau voor mannen verdienen in Spanje tussen de 300.000 en 400.000 euro per jaar, aldus de Spaanse krant El Correo.

Toch werd er geen „eerlijke deal” bereikt en zal de bal de eerste twee weken van het nieuwe seizoen niet rollen. Liga F is niet over de actie te spreken en schrijft dat „de onverantwoordelijkheid en het gebrek aan visie” van de vakbonden het imago van het Spaanse vrouwenvoetbal „ernstig schaden”.

Lees ook: Spanje is best geëmancipeerd maar het machismo is nog niet verdwenen

De spanningen binnen het Spaanse vrouwenvoetbal bereikten afgelopen weken een kookpunt na de ongewenste kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales aan voetballer Jennifer Hermoso. Bondscoach Jorge Vilda – die al langer werd beschuldigd van ongepast gedrag – bleef Rubiales openlijk steunen. Hij werd eerder deze week door de Spaanse voetbalbond ontslagen, Rubiales werd twee weken geleden door FIFA geschorst.

Schandalen

Vlak voor zijn schorsing zei Rubiales dat „vals feminisme in Spanje een plaag” is, waarna meerdere invloedrijke personen binnen de Spaanse voetbalbond zijn speech applaudisseerden. Als gevolg kondigden tachtig spelers, onder wie de 23 die onlangs het WK wonnen, aan niet langer voor de Spaanse ploeg uit te komen „zolang de huidige leiders doorgaan”.

De opeenstapeling van schandalen hebben de ongelijke positie van vrouwelijke profvoetballers in Spanje blootgelegd, maar leiden ook tot een grotere discussie over de positie van alle vrouwen in de Spaanse samenleving. Honderden demonstreerden eind vorige maand in Madrid, onder meer voor het hoofdkantoor van de Spaanse voetbalbond. Ook werden op sociale media massaal de hashtags #Estamoscontigo (‘We staan aan jouw kant’) en #SeAcabó (‘Het is klaar’) gebruikt.

En nu maakt de vrouwencompetitie als geheel een vuist tegen de ongelijke behandeling van de spelers. Dat zal niet het gewenste effect hebben, dreigt Liga F. Integendeel: de staking zal volgens het competitiebestuur leiden tot de „mislukking van het professionele vrouwenvoetbal”.