Negentien jaar cel geëist tegen Yvon K., die partner zou hebben vergiftigd met euthanasiemiddel

‘Gifmoord’ Eind 2020 werd de 65-jarige Chris Grinwis gevonden in zijn huis. De huisarts dacht in eerste instantie dat de man was overleden aan hartfalen, maar uit een uitgebreidere autopsie bleek dat er een euthanasiemiddel in zijn bloed zat.
In de ogen van Justitie is K. extra verdacht omdat zij consulent was van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. „Tunnelvisie”, aldus Esther Vroegh, de advocaat van K.
In de ogen van Justitie is K. extra verdacht omdat zij consulent was van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. „Tunnelvisie”, aldus Esther Vroegh, de advocaat van K. Foto Peter Braakmann/Pix4Profs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft negentien jaar celstraf geëist tegen Yvon K. (64). Dat werd donderdagavond bekend in de rechtbank van Breda, meldt persbureau ANP. De vrouw uit Tilburg wordt ervan verdacht haar partner, de voormalige supermarktuitbater Chris Grinwis (65) uit Halsteren, in 2020 te hebben vermoord door middel van vergiftiging. Ook heeft de Officier van Justitie haar beschuldigd van het witwassen van 227.000 euro. K. ontkent beide aantijgingen.

Eind 2020 werd de 65-jarige Grinwis gevonden in zijn huis. De huisarts dacht in eerste instantie dat hij was overleden aan hartfalen, maar na aandringen van de stiefkleindochter van Grinwis volgde een uitgebreidere autopsie. In zijn bloed werd een middel gevonden wat voor euthanasie gebruikt wordt. Yvon K. had toen een halfjaar een relatie met Grinwis, in die tijd kocht hij onder meer een nieuwe auto voor haar en financierde hij een verbouwing aan haar huis. Zij schreef in appjes aan haar dochter: „Ik word gewoon gekocht. Hij heeft de macht.” En: „Hij sloopt me met zijn woorden en gedrag.” Twee maanden voor zijn dood paste Grinwis zijn testament aan ten faveure van K.

In de ogen van Justitie is K. extra verdacht omdat zij consulent was van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. „Tunnelvisie”, aldus Esther Vroegh, de advocaat van K. Zij zei tegen NRC: „Politie en justitie hebben van alles uit de kast gehaald om steun te vinden voor het beeld van een inhalige vrouw die mannen voor zich wint om er financieel beter van te worden.” Volgens Vroegh heeft justitie ondanks een uitgebreid onderzoek naar K. niets weten te bewijzen: „Er zitten 1.500 machtigingen in het dossier, van undercoveractie tot tappen van telefoon, zelfs die van de schoonmoeder van haar dochter. Ze hebben niets kunnen vinden. De officieren van justitie zullen van goeden huize moeten komen om aan te tonen dat het niet anders kan dan dat mijn cliënte schuldig is aan moord.”

Lees ook: Kleindochter sloeg alarm: was dit wel een natuurlijke dood?