N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Ik doe iets goeds Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: vrijwilliger zijn op een dancefestival.
Het is een vreemd gezicht. Bijna alle festivalelementen zijn aanwezig, op de tweede dag van dancefestival Mysteryland. Duizenden tentjes die haastig in elkaar zijn gezet op de campings, duizenden mensen met glitters op de wangen of een pizzapak om hun lijf die op zoek zijn naar eten of een toilet, en duizenden feestgangers die staan te dansen, bijvoorbeeld voor het hallucinante decor bij de mainstage. Wat ontbreekt is de rotzooi. Waar zijn alle bekertjes, blikjes, restjes eten, vieze servetjes, wc-papiertjes en andere smerigheid?
Vrijwilliger Noor Jagtenberg (20) heeft weinig te doen als zij gekleed in een groene tuinbroek – „Ik lijk net Luigi van Mario Kart” – met een grijper in haar handen op pad gaat. Ze is onderdeel van het zogenoemde green team, dat onder andere vuilniszakken op de campings uitdeelt en mensen op het festivalterrein helpt om hun troep in de juiste bakken te recyclen. ‘Goed bezig!’, wordt er geregeld in haar oor getoeterd. Er zijn ook andere vrijwilligersteams, vertelt ze. Zo dansen er jongeren met een levensgrote sigaret rond waarin bezoekers hun opgerookte peuken kunnen gooien.
De voornaamste taak van de vrijwilligers is „bewustwording creëren”, zegt een druk bellende Claudinho Hellings van de Revolution Foundation, dat met Mysteryland samenwerkt om het festival te verduurzamen. Jagtenberg: „Maar het is niet alsof ik de hele tijd over recyclen aan het praten ben hoor. Er wordt ook gewoon geflirt.” Dat blijkt precies de bedoeling. Hellings: „Mensen nemen sneller een voorbeeld aan leeftijdgenoten die een beetje blij doen.” Jagtenberg grinnikt: „Gisteren dook iemand in de recyclebak omdat hij dacht dat hij zijn afval niet goed had weggegooid.”
Haar vriendin is dj, en zelf wil ze graag festivals „designen”, vertelt Jagtenberg. Zo kwam ze ook als vrijwilliger op Mysteryland terecht, of als ‘legend’, zoals Hellings elke vrijwilliger noemt. Ze studeert Leisure en Events en de Revolution Foundation kwam bij haar op school langs om uit te leggen hoe je festivals kunt opzetten op een manier dat het niet te veel ‘waste’ oplevert, zegt ze. Leerde ze bijvoorbeeld dat je de liters plas die in de dixi’s worden verzameld in thee kunt omzetten, en dat je van poep heel goed mest kunt maken. „Superinteressant.”
Nee, ze is niet per se heel milieubewust opgevoed, zegt ze, zwaaiend met haar grijper. En naar het nieuws kijkt ze ook niet, want dat vindt ze te deprimerend. De afgelopen zomer stond alles de hele tijd maar in brand. Voor haar is het iets vanzelfsprekends dat het niet goed gaat met de aarde, en dat het nuttig is om met z’n allen afval te minimaliseren en hergebruiken, ook op festivals. En ja, natúúrlijk is het leuk dat ze vanavond gratis kan dansen. „Ik werd achttien tijdens corona dus ik heb nog heel veel in te halen.”