Universal Music Group sluit deal met streamingsdienst Deezer

Nieuw betaalmodel De streamingdienst Deezer en Universal Music Group sloten een deal waardoor artiesten meer geld kunnen verdienen aan hun muziek.

Universal Music Group vertegenwoordigt onder meer wereldberoemde artiesten als Billie Eilish.
Universal Music Group vertegenwoordigt onder meer wereldberoemde artiesten als Billie Eilish. Foto Andreas Terlaak

Het geluid van een wasmachine of een nummer van Drake levert tot op heden per beluistering op een streamingplatform evenveel geld op. Maar dat model gaat bij de Franse streamingdienst Deezer binnenkort op de schop. Die sloot een deal met Universal Music Group, de grootste platenmaatschappij ter wereld. Een nieuw betaalmodel moet zorgen dat professionele artiesten meer geld verdienen aan hun muziek, zo melden de streamingdienst en platenmaatschappij dinsdag.

De manier waarop de opbrengsten van muziek op de streamingdienst verdeeld wordt, gaat vanaf oktober dit jaar totaal veranderen. Aanvankelijk gelden de veranderingen alleen voor de Franse markt, waar zo’n 40 procent van de in totaal 9,3 miljoen abonnees wonen. Volgend jaar wil het bedrijf uitbreiden naar andere markten. Het is de eerste keer sinds de oprichting van Spotify in 2008 dat het bedrijfsmodel voor muziekstreaming dusdanig verandert.

Tot nu toe zat het betaalmodel als volgt in elkaar: artiesten, professioneel (volgens Deezer met meer dan duizend maandelijkse beluisteringen) of niet professioneel, plaatsen hun muziek op een streamingdienst. Elke beluistering die langer dan dertig seconden duurt, levert geld op; ongeveer 0,0005 dollar. De totale opbrengst van het aantal beluisteringen wordt vervolgens gelijk verdeeld over alle ‘artiesten’. Wie het nummer gemaakt heeft, of hoe de luisteraar bij het nummer terecht kwam (door er actief naar te zoeken of bij toeval via een algoritme) maakt voor de uitbetaling niet uit.

Dit model is aantrekkelijk gebleken voor fraudeurs. Zij zetten geluidsbestanden – vaak geen muziek – op de muziekdienst die net iets langer duren dan dertig seconden, de minimale luisterduur om inkomsten te genereren. Die laten ze vervolgens beluisteren door bots (geen echte luisteraars) en verdienen daar geld mee.

Omdat de totale opbrengsten gelijk verdeeld worden over muzieknummers en dit soort geluidsbestanden, blijft er voor ‘echte’ artiesten minder geld over in de pot. Bestanden als wasmachine- of regengeluiden hebben vorig jaar naar schatting 9 miljoen dollar gegenereerd, schrijven analisten van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs in een in juli verschenen rapport.

In het nieuwe model tellen de beluisteringen van artiesten met meer dan duizend luisterbeurten van vijfhonderd unieke luisteraars dubbel. Ook nummers waar luisteraars actief naar zoeken, in plaats van dat ze er via een algoritme bij terechtkomen, krijgen twee keer zoveel betaald. Geluid van een wasmachine en regen deelt straks helemaal niet meer mee in de opbrengsten (ongeveer 2 procent van het totaal aantal beluisteringen op Deezer).

„We nemen de prikkels weg voor mensen om onzin te uploaden die weinig waarde heeft voor de daadwerkelijke luisteraars”, zegt Deezer-topman Jeronimo Folgueira. Momenteel staat er volgens Folgueira veel „lawaai” op het platform, zoals „het geluid van een wasmachine en regen”. Het nieuwe model is bedoeld om artiesten te helpen die „willen leven van hun muziek”. Het is namelijk, vindt hij, „fundamenteel verkeerd dat dertig seconden van de opname van een wasmachine hetzelfde wordt uitbetaald als de nieuwste single van Harry Styles”.

Het is de vraag of andere grote streamingdiensten, zoals Spotify en Apple Music, het model van Deezer zullen volgen. „Labels zullen daarin opnieuw het voortouw moeten nemen”, zegt de in muziekrechten gespecialiseerde advocaat Bjorn Schipper. „Als zij zeggen dat ze de muziek van hun artiesten van de streamingdienst afhalen wanneer het oude model blijft gelden, dan is de kans groot dat meer streamingdiensten mee zullen bewegen.” Volgens de Britse zakenkrant Financial Times praat Universal Music Group ook met andere streamingdiensten over een nieuw model.

Universal Music Group heeft de sterke marktpositie volgens Schipper goed ingezet om het betaalmodel te veranderen. De platenmaatschappij vertegenwoordigt onder meer wereldberoemde artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Ariana Grande, The Rolling Stones en Drake. „De ruis op de lijn die nu nog in de waardering van gestreamde muziek en daarop gebaseerde uitbetaling van artiesten zit, verdwijnt straks. Artiesten met meer dan duizend maandelijkse beluisteringen krijgen van streamingdiensten meer uitbetaald. Dat is toe te juichen.”

Maar, zegt Schipper, het grootste probleem ligt bij platenlabels zelf. „Hoewel artiesten nu meer geld kunnen verdienen bij streamingdiensten, gaat het merendeel alsnog naar het label. Tegenwoordig innen bepaalde labels 80 procent en gaat slechts 20 procent naar de artiest. Universal zou ook daarin het goede voorbeeld kunnen geven door het geld eerlijker te verdelen. Daar zit de ware noot die gekraakt moet worden.”