Raad van State: Syrische vreemdelingen mogen weer worden overgedragen aan Denemarken

Terugkeer Volgens de Raad van State is er geen sprake meer van „evident en fundamenteel verschil” tussen Nederland en Denemarken. Syrische vreemdelingen mogen zonder nader onderzoek daarom weer worden teruggestuurd naar Denemarken.
In dit Deense detentiecentrum in Ikast leven tientallen Syrische asielzoekers in limbo.
In dit Deense detentiecentrum in Ikast leven tientallen Syrische asielzoekers in limbo. Foto Charlotte de la Fuente / The New York Times

Syrische vreemdelingen mogen weer zonder onderzoek worden overgedragen aan Denemarken. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. In juli vorig jaar oordeelde de hoogste rechter nog dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een overdracht naar Denemarken per casus moest kunnen motiveren. Het besluit is aangepast omdat er geen sprake meer is van een „evident en fundamenteel verschil” tussen het Deense en Nederlandse beleid.

De zaak is aangespannen door een Syrische man die in Nederland asiel aanvroeg terwijl hij dat eerder in Denemarken al had verkregen. Zijn aanvraag werd daardoor niet toegekend en dus moest de man terug naar Denemarken. De Syriër stapte naar de hoogste rechter omdat hij bescherming wilde tegen het strenge beleid van Denemarken. De man was bang dat hij moest terugkeren naar Syrië, wat door Deense autoriteiten als voldoende veilig werd bestempeld.

De Raad van State stelt dat er geen sprake meer is van een fundamenteel verschil tussen Nederland en Denemarken op dit gebied. Dit oordeel is gebaseerd op „inlichtingen die de staatssecretaris bij de Deense autoriteiten heeft ingewonnen”, aldus de hoogste rechter. Denemarken zou de opvatting over de veiligheidssituatie in de regio Damascus hebben gewijzigd en zegt net als alle andere Europese landen geen betrekking te willen met het Syrische regime. Ook zullen er geen gedwongen uitzettingen naar Syrië plaatsvinden. Daarmee komt het beleid van Denemarken overeen met dat van Nederland.

Lees ook: Denemarken stuurt vluchtelingen terug: ‘Als we in Syrië aankomen, wordt mijn man vermoord’