Brabantse ‘horrorfokker’ lijkt opnieuw in de fout te gaan

Dierenmishandeling Zeshonderd honden moesten weg bij fokker P. Toch heeft hij weer honden in huis, want hij ‘heeft nooit iets illegaals gedaan’.

Screenshot uit undercover film van House of Animals in hondenfokkerij van P.
Screenshot uit undercover film van House of Animals in hondenfokkerij van P. Beeld House of Animals

Als de verzorger de hondenfokkerij binnenloopt, lijkt het wel alsof er een alarm afgaat, zo hard beginnen de honden te keffen. In elk hok zitten er zoveel dat ze nauwelijks bewegingsruimte hebben. Ze blijven maar tegen de tralies opspringen, zien er onverzorgd uit. Op de grond liggen resten van het voedsel dat ze te eten krijgen: rauw vlees. De drinkbakken zijn smerig.

Het is allemaal te zien in een video uit november 2022 van dierenrechtenorganisatie House of Animals, die undercover ging in de hondenfokkerij van Jan P. in het Brabantse Eersel. Daar hield hij ruim zeshonderd honden, zo’n dertig rassen. „Ik heb nog nooit zo’n grote fokkerij gezien in Nederland en ik zit al bijna vijftien jaar in de dierenbeschermingswereld”, zegt Karen Soeters, oprichter van House of Animals. „Ik ben erg geschrokken. De dieren hadden niet alleen fysieke problemen, maar ook psychische. .”

Tussen december 2022 en juni 2023 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle honden van P. bij hem weggehaald. Maar de Brabantse media, die P. de „horrorfokker” noemen, berichtten deze week dat hij weer nieuwe honden houdt. De gemeente Eersel bevestigt aan NRC dat ze bij een controle acht honden heeft ontdekt. Ze gaat daarom nu (weer) elke week controleren bij P. Volgens het bestemmingsplan mag hij op zijn terrein geen hondenfokkerij. De gemeente moet nog onderzoeken of het om ‘privéhonden’ of ‘fokhonden’ gaat. P. wil dat zelf niet zeggen tegen NRC.

De NVWA had hem al in het vizier vóór de undercovervideo van House of Animals, zegt een woordvoerder. Er waren inspecties, waarschuwingen, hij kreeg maatregelen opgelegd, maar niets hielp. Bovendien was P. in coronatijd meer gaan fokken, omdat de vraag naar honden drastisch toenam. Na corona stortte die vraag in en bleef de fokker met de enorme hoeveelheid honden zitten. Na het weghalen van de dieren heeft de NVWA het bedrijf tijdelijk stilgelegd, wat de autoriteit nog nooit eerder bij een fokker had gedaan.

Lees ook: Doorgefokte huisdieren hebben vaak afwijkingen

Mishandeling en verwaarlozing

Er loopt daarnaast een strafrechtelijk onderzoek naar P. en zijn partner, aangaande de mishandeling en verwaarlozing van hun honden. De rechter kan hun voorlopig nog geen ‘zelfstandig houdverbod’ opleggen, een verbod van maximaal tien jaar op het houden van dieren. De Tweede en Eerste Kamer hebben eerder dit jaar wel ingestemd met de wet daarvoor, maar deze is nog niet ingevoerd.

Maar er is nog meer aan de hand, bleek afgelopen maart uit onderzoek van het Brabants Dagblad (BD). Zo zou P. ook een illegale handel in bedorven vlees hebben. „Jan heeft overal schijt aan”, zeggen bronnen in dat artikel.

„We hebben alles volgens de regels gedaan”, zegt Jan P. dinsdag aan de telefoon. „Wij hadden de beste en de mooiste honden van heel Nederland.” Er was ook „een protocol”: elke dag drinkbakken en kennels schoonmaken, elke dag honden voeren, hun gezondheid controleren. „Als ik een dier zie, dan zie ik wat het mankeert.” Over de vleeshandel kan hij kort zijn: „Wij hebben nooit bedorven vlees verkocht en nooit iets illegaals gedaan.”