Topman met zelfspot, die past bij nieuwe generatie leiders

Profiel

Dimitri de Vreeze Reeds als twintiger ging Dimitri de Vreeze werken bij DSM. Hij kent dan ook alle hoeken van het bedrijf. Hij geldt als doortastend, maar kan goed tegen kritiek. Eerste test voor hem bij fusiebedrijf DSM-Firmenich: stabiliseren van de vitaminetak.

Dimitri de Vreeze was eerder duo-bestuursvoorzitter bij DSM, voor de fusie met het Zwitserse Firmenich.
Dimitri de Vreeze was eerder duo-bestuursvoorzitter bij DSM, voor de fusie met het Zwitserse Firmenich. Foto Lars van den Brink

Hoe stel je een nieuwe topman voor aan duizenden werknemers? DSM-Firmenich besloot na de fusie van eerder dit jaar een video op te nemen bij Dimitri de Vreeze thuis in Eindhoven.

We zien zijn ochtendroutine: drie stuks fruit met een kop thee. Een gesigneerde foto van maanlander Charles Duke in de vensterbank. Een uitgewassen wielerpakje op de verwarming.

We zien De Vreeze ook met een kreet omvallen uit een complexe yogapositie. Een voice-over bespot zijn tafeltenniszelfverzekerdheid.

Dit filmpje, dat niet openbaar is, komt overeen met wie hij is, zegt Inge Brakman, commissaris bij DSM Nederland (en bij een aantal andere bedrijven). „Dimitri heeft een hoge mate van zelfrelativering.” Zelfspot is hem niet vreemd, en past volgens Brakman ook bij een nieuwe generatie topmannen die langzaam haar intrede doet in het bedrijfsleven.

Vanaf 1 september is De Vreeze (1967) bestuursvoorzitter van het Zwitserse voedings- en gezondheidschemiebedrijf DSM-Firmenich (30.000 werknemers, omzet meer dan 10 miljard euro). Hij stond al sinds 2020 aan de top van DSM met co-bestuurder Geraldine Matchett. Die verlaat de fusiecombinatie, De Vreeze gaat solo door.

Met DSM-Firmenich, dat een beursnotering heeft in Amsterdam en een hoofdkantoor in Maastricht en bij Basel, gaat het de laatste maanden niet erg goed. De vitaminemarkt, belangrijk voor het bedrijf, zit wereldwijd in een dip. De Vreeze moet de onderneming stabiel krijgen, én de integratie van de twee onderdelen afronden.

NRC sprak met vijf mensen die De Vreeze goed kennen. Wie is hij?

Echte DSM-man

Het eerste wat je hoort terugkomen over De Vreeze: hij is een echte DSM-man. De Vreeze komt uit Groningen, maar verhuisde al in z’n twintiger jaren naar het zuiden van het land en ging bij Dutch State Mines (DSM) aan de slag. Hij kent alle hoeken van dit deel van het fusiebedrijf.

Ten tweede: hij is strategisch en maakt graag „tempo”, zegt Brakman. „Hij is bold en neemt quantum leaps”, zegt vriend en Unilever-topman Hein Schumacher. „DSM heeft een tijd geaarzeld”, zegt Brakman. „Materialen én voeding. Dimitri en Geraldine hebben doorgepakt, met gigantische stappen in korte tijd.” De materialentak is verkocht, het bedrijf gefuseerd, DSM-Firmenich officieel Zwitsers geworden.

De liefde van De Vreeze voor snelheid bleek in 2022 ook in een interview in NRC. Vier maanden nadat hij en Matchett waren aangetreden, in 2020, wilde De Vreeze Glycom, een fabrikant van voedingsstoffen voor baby’s, graag overnemen. Het liefst snel. „Dimitri zei: ja, we kunnen dit en dit verkopen om Glycom over te nemen!”, zo vatte Matchett samen.

Ze vond dat hij te hard ging. Volgens de twee bestuurders was het de eerste test van hun samenwerking (na een „time-out” is de overname uiteindelijk doorgegaan).

De generatie voor hem was van de ‘sterke leiders’, iets strengere en gesloten figuren

Inge Brakman commissaris bij DSM Nederland

Dat De Vreeze zo doortastend is, is vaak goed, maar een keerzijde is dat hij soms kan vinden dat mensen met te veel details komen. Dan kan zijn interesse in een vergadering wat verzwakken. Maar aangezien De Vreeze volgens mensen die hem kennen goed tegen kritiek kan, laat hij zich er ook op wijzen.

Commissaris Brakman, die al lang meeloopt bij veel bedrijven, ziet De Vreeze als deel van een nieuwe generatie topbestuurders. „De vijftigers. Ze zijn energiek en fit, communicatief, sterk strategisch en laten meer van zichzelf zien.” Volgens haar was de generatie hierboven meer van de ‘sterke leiders’, iets strengere en meer gesloten figuren. Brakman zegt dat De Vreeze het verkopen van de materialentak, waar hij zelf in opklom, écht moeilijk vond, net als de eis van Firmenich dat het fusiebedrijf Zwitsers zou worden. „Dat deelt hij dan ook.”

Winnaar Young Captain-prijs

De ‘vijftigers’ hebben ook onderling goed contact. Hein Schumacher van Unilever leerde De Vreeze jaren geleden kennen omdat ze beiden de Young Captain-prijs wonnen, voor managementtalent onder de veertig. Hij merkt op dat de groep bestuurders waar Dimitri en hij toe behoren vaak „grote schoenen” moet vullen: bijvoorbeeld die van Feike Sijbesma bij DSM, van Paul Polman bij Unilever. „Die hebben iets opgestart.” Ze gaven duurzaamheid een prominente plek in het beleid. „Maar hoe gaan wij dat verder invullen? Hoe maak je een bedrijf daadwerkelijk net zero? Hoe kies je je eigen pad? Daar praten we veel over.”

Ze gaan soms wandelen of fietsen, maar vaker gewoon eten met een groepje. Ook Roy Jakobs van Philips, eveneens winnaar van de Young Captain-prijs, behoort tot hun netwerk, dat samen in een appgroep contact houdt.

Tijdens die etentjes blijkt De Vreeze overigens weinig culinair voor een leider van een voedingschemiebedrijf, grapt Schumacher. „Ik gooi nog wel een burger op de barbecue als we afspreken. Dimitri laat meestal wat bezorgen.”

Besef van discipline

De Vreeze groeide op als kind van een uit Nederlands-Indië afkomstige moeder en een Groningse vader. Die had als enige uit een gezin van zeven kinderen de kans gekregen te studeren, maar deed dat terwijl hij vijf dagen per week werkte.

Hij voedde De Vreeze op met een groot besef van discipline en verantwoordelijkheid. Wees je bewust van de luxe dat je gewoon in de middag kan studeren in plaats van ’s avonds, klonk het.

Lees ook‘We weten intuïtief wat we moeten overleggen’

Sport en studie

De Vreeze deed bedrijfseconomie in Groningen en werd lid van vereniging Albertus Magnus. Daar werd gefeest, maar De Vreeze was volgens beste vriend Thijs Kolster ook serieus bezig met sport en studie. Op de middelbare deed hij al aan karate, en tijdens de studietijd nam hij een groep vrienden op sleeptouw als leraar bij karate-conditietraining. „Die was zwaar genoeg om in de Groningse parken kapot te gaan”, zegt Kolster. „Het idee was een beetje: we doen dit naast al het feestgedruis.”

Na zijn studie ging De Vreeze meteen aan de slag bij DSM, aan de andere kant van het land. Zijn vader, met wie De Vreeze altijd zijn carrièrestappen zou doornemen, spoorde hem aan zichzelf nog extra financieel te onderleggen. De Vreeze deed uiteindelijk in Maastricht een extra postdoctorale opleiding tot register-controller.

Binnen DSM werkte De Vreeze, die uit twee huwelijken vier kinderen heeft, zich gedurende een kwart eeuw op. Hij maakte naam na 2006, toen hij de zwaar door de crisis getroffen tak voor harsproducten liet overleven. Dat leverde hem de Young Captain-prijs op.

Bij de buitenwereld is die prijs misschien niet zo bekend, maar binnen DSM zorgde die voor bekendheid. Belangrijker nog was dat De Vreeze later zou zeggen dat hij na de winst zijn vader voor het eerst trots zag.

De Vreeze en Matchett wezen er tijdens hun duo-bestuursvoorzitterschap vaak op dat ze betere keuzes maakten doordat ze met z’n tweeën waren. Na drie jaar samen mag De Vreeze, die een salaris krijgt van iets meer dan 5 miljoen euro, het nu in z’n eentje laten zien.

De eerste test wordt de kwakkelende vitaminetak. Voor de zomer kwam hij hier met een aantal maatregelen om de boel te stabiliseren. De voorlopige consensus onder analisten: hier wordt snel opgetreden.