Opgelicht met een droombaan: recruitmentfraude neemt toe

Online oplichting Recruitmentfraude, waarbij een oplichter via WhatsApp een lucratieve baan aanbiedt, neemt toe. Uitzendbureaus worstelen met het misbruik van hun merknaam.

Foto Getty Images

Ping. Een appje van een buitenlands nummer verschijnt op de telefoon. De afzender stelt zich in het Engels voor als recruiter van Randstad. „Ons bedrijf heeft meerdere vacatures openstaan. Heb je interesse?”

Het aanbod is zeer lucratief. Een wekelijks salaris van 650-950 euro, waarvoor je elke dag maar een halfuurtje hoeft te werken. Een opleiding is niet nodig, je kan meteen beginnen en het zelfs combineren met je huidige werk. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar wat je er precies voor moet doen? Dat blijft in het chatgesprek dat NRC voerde vaag.

Recruitmentfraude, of baanfraude, is in trek bij oplichters. De Fraudehelpdesk, een organisatie die bijhoudt welke vormen van fraude de ronde doen, kreeg tussen januari en augustus 120 meldingen van slachtoffers, tegenover 70 in heel 2022. Ook de geleden financiële schade ligt veel hoger dan voorgaande jaren. Nu al bedraagt deze bijna 90.000 euro, waar het eerder bleef bij een paar duizend euro per jaar. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers en schadebedrag ligt vermoedelijk veel hoger, want lang niet iedereen meldt zich bij de helpdesk.

16 dollar in bitcoin

Ook uitzendbureaus als Randstad, Octagon Professionals en Young Capital waarschuwden de afgelopen maanden voor deze vorm van fraude. Zij kregen telefoontjes en e-mails binnen van slachtoffers en mensen die het appje van de zogenaamde recruiter niet vertrouwden. Zo laat Randstad weten rond de vijftig meldingen te hebben gehad, en dat is alleen al bij het hoofdkantoor. De politie houdt geen cijfers bij van hoeveel mensen aangifte doen van deze specifieke vorm van oplichting, maar zegt wel bekend te zijn met de werkwijze van de oplichters.

Fragment Whatsapp-gesprek
met Reuben Laura

In het chatgesprek gaan de oplichters verder met inpalmen. Een collega van de ‘Randstad-recruiter’ vertelt over de riante bonussen die kunnen worden verdiend als je meer werk verricht. De taak blijkt te bestaan uit het plaatsen van reviews voor mobiele apps. Via een nepsite, waarvan de link een verbastering is van marketingplatform Funnel, log je in en krijg je een scherm te zien met appicoontjes en kliktaakjes – die staan voor het ‘reviewen’ van apps. Maar voordat je zogenaamd kan beginnen met verdienen, moet je eerst nog even 16 dollar in bitcoin overmaken. Dat bedrag kan later verder oplopen, wanneer de fraudeurs om steeds grotere bedragen gaan vragen, bijvoorbeeld om je ‘salaris’ uitbetaald te krijgen.

Daarmee verschilt de methode van hoe baanfraude er voorheen uitzag. In het verleden werden gedupeerden vaak daadwerkelijk aan het werk gezet. „Onbedoeld werkten ze toen vooral mee aan witwassen, het verhandelen van gegevens van slachtoffers en het doorsturen van pakketten”, zegt een woordvoerder. Ook benaderen de oplichters mensen nu zelf, door een appje te sturen naar willekeurige telefoonnummers. Eerder reageerden gedupeerden vaker zelf op online advertenties.

Opmerkelijke trend

„Fraudeurs zijn inventief”, zegt Marianne Junger. Als hoogleraar deed ze de afgelopen jaren namens de Universiteit Twente onderzoek naar de verschillende verschijningsvormen van fraude in Nederland. „Op een gegeven moment is iedereen wel gewaarschuwd voor de ene vorm van oplichting, waarna ze overgaan op een andere methode.”

Junger kent met name voorbeelden van baanfraude uit Engelstalige landen, waar de oplichters geen taalbarrière hebben. De Britse fraudehelpdesk meldde in april aan Sky News dat het aantal gevallen van recruitmentfraude in het Verenigd Koninkrijk sinds de coronapandemie bijna verdriedubbeld is. In Nederland was het in 2020 nog een relatief weinig voorkomende fraudevorm, blijkt uit Jungers onderzoek. Meer recente cijfers heeft ze niet tot haar beschikking. Wel zag ze een duidelijk patroon van gedupeerden: meestal hadden ze een laag inkomen.

Ook Jorij Abraham, directeur van de Global Anti-Scam Alliance (GASA), ziet dat oplichters zich richten op kwetsbare groepen. „In ontwikkelingslanden is baanfraude nog groter dan hier. Dat komt omdat mensen de kennis niet hebben, of het salarisaanbod zien als een mooie kans.”

Toch is recruitmentfraude op dit moment een van de meest voorkomende vormen van online oplichting in Nederland, blijkt uit voorlopige resultaten van een GASA-enquête waar Abraham over beschikt. „Voor Nederlanders is het vaker een bewust gokje met een klein bedrag, omdat mensen het zich kunnen veroorloven.” Daarbij wijst hij op een opmerkelijke trend: hoewel er meer voorlichting komt over online fraude, neemt het aantal slachtoffers niet af. „Mensen die meer scambewust zijn, nemen vaak ook meer risico. Dit vanuit de gedachte dat zij toch niet opgelicht zullen worden.”

Opsporing

Uitzendbureaus worstelen met de scams, waarbij zij in hun goede naam worden aangetast. „Zeker als de scam zo geloofwaardig en visueel professioneel is opgezet, dat mensen geloven dat het echt van ons afkomstig is”, zegt een woordvoerder van Randstad. „Gedupeerden contacteren dan vaak onze medewerkers en dit kan gepaard gaan met emoties. Dat is ook voor onze mensen zeer frustrerend.” Ook voelt het bedrijf verantwoordelijkheid om in actie te komen om mensen voor oplichting te waarschuwen, wat „veel tijd en inzet” kost. „We hebben middelen om 06-nummers, Facebookpagina’s en sites uit de lucht te laten halen als deze aantoonbaar deel uitmaken van een fraudepoging. Maar dat is altijd achteraf.” Bovendien merkt de uitzender dat de oplichters net zo snel weer nieuwe telefoonnummers en sites in de lucht hebben.

Fragment Whatsapp-gesprek
met Angela

In het verleden deed Randstad nog aangifte, maar dat had volgens de woordvoerder geen resultaat. Een politiewoordvoerder erkent dat het vaak lastig is om deze vorm van online fraude aan te pakken. Pas als in aangiftes een patroon ontstaat, bijvoorbeeld doordat telkens hetzelfde rekeningnummer gebruikt wordt of de slachtoffers uit dezelfde regio komen, kan de opsporing actie ondernemen. Anders blijft het bij het uit de lucht halen van telefoonnummers en sites.

Ook ziet de politie dat mensen bij fraude met kleine bedragen niet snel geneigd zijn om aangifte te doen. „Ze denken dan vaak: stom, had ik niet moeten doen, en gaan weer verder.” Volgens onderzoeker Junger heeft dit gevolgen voor de opsporing door de politie. „Er zou veel meer mankracht bij moeten op dit terrein. Daders hebben nu het gevoel dat ze het lang kunnen volhouden, zonder het gevaar dat ze opgepakt worden.”

„Het is een internationaal probleem”, zegt GASA-directeur Abraham. „De pakkans is nu 0,05 procent. Alleen als partijen internationaal gaan samenwerken, kan dat omhoog.” Hij denkt dat het aantal online fraudegevallen alleen nog maar verder zal toenemen. „Neem alleen al de betere vertaaltools, waardoor een scam in 120 talen te vertalen is. Het is easy business, een scam kun je massaal produceren.”

De scammer in de inbox blijkt volhardend. Ook nadat het gesprek met een smoesje is afgekapt, blijven de berichten komen. „Heb een fijne dag!”, „Ben je nog steeds geïnteresseerd in de baan? Zeg het me alsjeblieft!”. Pas na ruim een week blijft het stil. Er is een nieuw slachtoffer gevonden.