Meneer Meloni: tv-journalist die geregeld zélf het nieuws wordt

Andrea Giambruno, partner van Giorgia Meloni Als vrouwen niet dronken worden, zullen ze ook geen mannen met slechte intenties tegenkomen. Dat suggereerde Andrea Giambruno, de partner van de Italiaanse premier Meloni, op de Italiaanse televisie.

Andrea Giambruno, hier in oktober vorig jaar in de Kamer van Afgevaardigden, ligt vaker onder vuur om zijn uitspraken.
Andrea Giambruno, hier in oktober vorig jaar in de Kamer van Afgevaardigden, ligt vaker onder vuur om zijn uitspraken. Foto Fabio Frustaci / EPA

Tot enkele jaren geleden kende ook in Italië haast niemand Andrea Giambruno (42). De partner van Giorgia Meloni en vader van hun dochter Ginevra is journalist bij Mediaset, het mediaconcern van wijlen Silvio Berlusconi. In een interview in 2016 zei Giambruno nog dat hij niet van de schijnwerpers hield, en zichzelf liever een rol toekende achter de schermen.

Maar sinds Meloni premier is van Italië, treedt de Italiaanse ‘first man’ wel degelijk op de voorgrond, en hoe. Op Rete 4, een van de commerciële Berlusconi-zenders, presenteert hij een debatprogramma dat de politieke actualiteit becommentarieert – wat hem al op flinke kritiek van belangenvermenging kwam te staan. Bovendien blijkt ‘meneer Meloni’ met zijn controversiële uitspraken geregeld ook zélf een bron van nieuws.

Maandag was het opnieuw raak, toen Giambruno met zijn gasten het debat opende over twee recente groepsverkrachtingen die enorme ophef veroorzaken in Italië.

Lees ook dit profiel van Giorgia Meloni: Wie is het boegbeeld van de partij met fascistische wortels?

In Caivano, een achterstandswijk in Napels, wordt een groep van wel vijftien jongens ervan verdacht twee nichtjes van tien en twaalf jaar maandenlang te hebben misbruikt. Premier Meloni bezoekt donderdag de wijk, en belooft strenge maatregelen om de achterstand aan te pakken. En in Palermo, op Sicilië, is eerder deze zomer een meisje van negentien verkracht door een groep jongemannen. De jonge vrouw had tijdens een avondje uit enkele cocktails gedronken, maar een medeplichtige had haar doelbewust zo dronken gevoerd dat ze niet langer op haar benen kon staan.

Storm van kritiek

„Natuurlijk is het je goed recht om je te bezatten wanneer je uitgaat, maar als je niet dronken wordt, loop je ook niet het risico om de wolf tegen het lijf te lopen”, zei Giambruno tijdens zijn televisieshow. Daarop werd hij van ‘victim blaming’ beschuldigd en kwam hij op de sociale media in een storm van kritiek terecht.

Ook de Italiaanse oppositie schoot met scherp. „Wat blijkt het toch moeilijk om vrouwen níet de schuld te geven”, reageerde Cecilia D’Elia, senator van de centrumlinkse oppositiepartij Partito Democratico, en ondervoorzitter van de onderzoekscommissie voor femicide in Italië. „Uiteindelijk wordt altijd de vrouw, en haar levensstijl beoordeeld. Dat is niet langer aanvaardbaar. Mijn boodschap aan Giambruno is dat jongens tijdens hun opvoeding respect moeten leren, en niet de meisjes telkens tot voorzichtigheid moeten worden aangespoord.”

Eerder kreeg Giambruno ook al het verwijt dat hij een klimaatontkenner was

Zowel de Partito Democratico als de Vijfsterrenbeweging vroeg vanaf de oppositiebanken aan premier Meloni om afstand te nemen van de uitspraak van haar partner. Maar de Italiaanse eerste minister liet het aan hem over om in de Italiaanse media te reageren.

Andrea Giambruno zegt nooit te hebben gesuggereerd dat „vrouwen het zelf zoeken” en spreekt van lasterlijke aantijgingen tegen hem in de Italiaanse pers. Wel zegt hij dat het zijn goed recht is om jongeren – jongens en meisjes – te wijzen op de gevaren van alcohol en drugs. En wat meisjes betreft: „Ik zal hen steeds blijven aansporen voorzichtig te zijn, net zoals hun eigen moeders dat altijd zullen doen.”

Prins Philip

Niet voor het eerst wordt Andrea Giambruno echter op een opvallende uitspraak betrapt. De kwaliteitskrant La Stampa uit Turijn vergelijkt hem al met „prins Philip, de gemaal van de Britse koningin Elizabeth, die ook geregeld blunderde, wat een politiek probleem kon opleveren.” Diezelfde krant herinnert er ook aan dat Giambruno’s uitspraak doet denken aan wat de aartsconservatieve Jorge Buxadé, Europarlementslid voor het uiterst rechtse Spaanse Vox, enkele jaren geleden zei: „Wij willen niet dat vrouwen dronken en alleen naar huis gaan.”

Lees ook: In Zuid-Italië zijn eeuwenoude olijfbomen in zwarte geraamten veranderd

Eerder deze zomer kreeg Giambruno van critici ook al het verwijt dat hij een klimaatontkenner zou zijn, toen hij naar aanleiding van de extreme hitte met temperaturen boven 40 graden met een lachje zei dat „het in juli nou eenmaal warm is, net zoals het vast gaat sneeuwen in december. Tot zover het nieuws.”

Die spottende toon hoort bij de stijl van Rete 4, waar presentatoren vaker geen blad voor de mond nemen. Maar Giambruno ging wel wat verder dan dat, toen hij de Duitse minister van Volksgezondheid een sneer gaf omdat die zijn bezorgdheid over de hitte had uitgesproken. Karl Lauterbach, die vakantie hield in Italië, had opgemerkt dat de klimaatopwarming vakanties in het zuiden straks misschien onmogelijk maakt. „Waarom blijf jij dan niet gewoon lekker thuis?” zei Giambruno op de Italiaanse tv. „Jij zit daar toch goed, in het Zwarte Woud?” Wat de Duitsers betrof, vond Giambruno het nodig toe te voegen dat „zij ons al twintig, dertig jaar willen vertellen hoe wij hier in Italië behoren te leven. En toch komt Merkel steeds maar hierheen, en komen ze allemaal. Staat het je niet aan, kom dan niet.”