Raad van State geeft kabinet gelijk in zaak over ‘waakvlamstand’ Groningse gasvelden

Groningen De Groninger Bodem Beweging vocht het besluit de Groningse gasvelden op de waakvlamstand te houden aan bij de Raad van State, maar de bestuursrechter stelt dat het kabinet de veiligheidsrisico’s juist heeft beoordeeld.
Per oktober gaan de Groningse gaskranen dicht.
Per oktober gaan de Groningse gaskranen dicht. Foto Kees van de Veen

Het kabinet mocht de Groningse gasvelden het afgelopen gasjaar op de ‘waakvlamstand’ openhouden. Dat heeft de afdeling bestuursrecht van de Raad van State woensdagochtend bepaald. De actiegroep Groninger Bodem Beweging wilde het kabinet op de vingers tikken door in beroep te gaan bij de hoogste bestuursrechter. Volgens de Groningers laat het kabinet met het gaswinningsbesluit het belang van gasleveringsgarantie prevaleren boven dat van de veiligheid van Groningers. De Raad van State stelt echter dat de staatssecretaris de veiligheidsrisico’s van Groningers „op een juiste wijze heeft beoordeeld”.

Lees ook: De kabinetsplannen maken de problemen alleen maar groter, klinkt het in Groningen

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) bepaalde deze zomer dat 1 oktober de datum is waarop er een einde komt aan zestig jaar Groningse gaswinning. Dit gasjaar – dat liep vanaf oktober – werd er een minimale hoeveelheid van 2,8 miljard kuub gas uit Groningen gewonnen. Ter vergelijking: in het vorige gasjaar tussen 2021 en 2022 werd er zo’n 4,5 miljard kuub gas gewonnen.

De komende maanden wil het kabinet de afhankelijkheid van Gronings gas dus verder afbouwen door de kranen uitsluitend op de waakvlamstand te laten draaien. Dat is mogelijk omdat de stikstoffabriek in Zuidbroek op tijd af is. Die fabriek zet uit het buitenland geïmporteerd gas om in zogenoemd laagcalorisch gas – hetzelfde als in Groningen werd geproduceerd. Het kabinet wil vijf van de elf gasputten op de waakvlam houden, zodat die in uiterste geval van nood gas kunnen leveren.