Impasse Haagse raad lijkt doorbroken met onderhandelingen tussen zes partijen

Haagse gemeentepolitiek Zes partijen gaan onderhandelen over een nieuwe Haagse coalitie. Hart voor Den Haag zit daar niet bij.

Hart voor Den Haag, de partij van Richard de Mos, doet niet mee aan de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie van de Haagse raad.
Hart voor Den Haag, de partij van Richard de Mos, doet niet mee aan de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie van de Haagse raad. Foto Bart Maat

Een tweede poging om de impasse in de Haagse gemeentepolitiek te doorbreken, lijkt gelukt. Er zal worden onderhandeld over een meerderheidscoalitie, maar zónder Hart voor Den Haag.

De huidige coalitiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en CDA zullen samen met Partij voor de Dieren en Denk „de stap naar onderhandelingen” nemen, zei verkenner Arie Slob dinsdagmiddag. Over inhoud is nog niet gesproken, wel is er „vertrouwen om tot een eindresultaat te komen”.

Een eerdere verkenningspoging, met Hart voor Den Haag, de grootste partij in de raad met negen zetels, mislukte. Die partij maakte duidelijk dat partijleider Richard de Mos en raadslid Rachid Guernaoui, tegen wie nog een hoger beroep loopt wegens corruptie en schending van het ambtstermijn, bij eventuele deelname aan een college alleen als wethouders zouden opstappen „bij een onherroepelijke veroordeling in cassatie bij de Hoge Raad”.

Lees ook: In Loosduinen vinden ze dat De Mos weer wethouder moet worden

Voor Denk, PvdD en ChristenUnie/SGP was het „onbespreekbaar” dat zij bij een veroordeling in hoger beroep aan zouden blijven als wethouder. Wat ook meetelde voor deze partijen: de gesprekken, onder andere over wat te doen met het hoger beroep, waren volgens die partijen en verkenner Slob nog gaande, toen De Mos volgens hen via X (voorheen Twitter) zijn standpunt bekend maakte.

De partijen zagen zijn tweet, schrijft Slob aan de raad, „als het doorbreken van de afgesproken ‘radiostilte’.” Omgangsvormen zijn een heikel thema in de Haagse raad. Juist vorige week zouden de 45 raadsleden bijeenkomen op een strandsessie om met elkaar te spreken over onderling vertrouwen en verbetering van de bestuurscultuur.

Vrijspaak

De vrijspraak in eerste aanleg is de reden voor de impasse in Den Haag. De Mos vindt dat zijn partij, die bij de verkiezingen in 2022 met negen zetels de grootste werd, op oneigenlijke gronden buiten de coalitie is gehouden. De rechtszaak liep nog tijdens de formatie, en een aantal partijen wilde om die reden niet met Hart voor Den Haag samenwerken.

Na de vrijspraak in april wilde de VVD wel praten over de wens van De Mos om terug te keren in de coalitie. De andere coalitiepartijen waren minder enthousiast en tijdens een crisisdebat stapte de VVD daarom uit de coalitie. De meest voor de hand liggende optie voor een nieuwe coalitie in Den Haag – met de drie grootste partijen, Hart voor Den Haag, D66 en VVD – bleek volgens Slob „onmogelijk” omdat verschillende partijen blokkades uitspraken.