N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist tegen de Pakistaanse ex-cricketspeler Khalid Latif, die in 2018 een bedrag van omgerekend 21.000 euro in het verschiet stelde voor degene die Kamerlid Geert Wilders (PVV) zou vermoorden. Latif moest zich dinsdag verantwoorden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, maar kwam niet opdagen. Wilders zelf was er wel bij.
De geldbelofte kwam in reactie op een door Wilders bedachte cartoonwedstrijd in 2018. Wilders riep mensen op om spotprenten van de profeet Mohammed in te sturen. De 37-jarige Latif beloofde via een video op sociale media drie miljoen roepies aan wie „de persoon die dit spel heeft gepland” zou doden. De cricketspeler zei in het filmpje dat het al zijn geld was. „Als ik meer had, zou ik het geven.” Naast de oproep van Latif leidde de cartoonwedstrijd tot op de dag van vandaag tot veel haatreacties en bedreigingen, vooral vanuit Pakistan.
Wilders sprak dinsdag van een belangrijke dag voor hem. „Ik krijg inmiddels zoveel doodsbedreigingen”, zei hij in de rechtbank. „Iedere dag opnieuw en ongeveer duizend per jaar, dat ik niet eens meer overal aangifte over doe, omdat ik dan niet meer aan mijn werk als Tweede Kamerlid zou toekomen. Op een paar uitzonderingen na van Pakistanen die naar Nederland kwamen om me te vermoorden maar gelukkig zijn gearresteerd en ook veroordeeld, zijn 99,99% van alle bedreigers uit het buitenland nooit strafrechtelijk vervolgd. Vandaag ééntje gelukkig wel.”
„Met zijn oproep heeft de Pakistaan zich schuldig gemaakt aan een poging tot uitlokking van moord, aan opruiing en aan bedreiging.”, schrijft het OM. Het is voor het eerst dat het OM een persoon in het buitenland vervolgt voor het bedreigen van een Nederlandse politicus. „Volgens het Openbaar Ministerie kan verdachte bij verstek worden veroordeeld. Hij staat internationaal gesignaleerd, wat betekent dat hij in de toekomst kan worden aangehouden om zijn straf te komen uitzitten.” Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.