VN: 183 doden gevallen na gevechten tussen Ethiopisch leger en Fano-milities

Conflict De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de situatie in Ethiopië, waar sinds begin deze maand de noodtoestand van kracht is. Volgens de VN gaat de mensenrechtensituatie hard achteruit in verschillende gebieden.
Beeld uit 2021, toen de Fano-milities nog samen streden met het nationale leger.
Beeld uit 2021, toen de Fano-milities nog samen streden met het nationale leger. Foto AP Photo

Bij gevechten in de Ethiopische deelstaat Amhara zijn de afgelopen weken zeker 183 mensen omgekomen. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag bekendgemaakt aan verslaggevers van verschillende persbureaus, waaronder het Franse AFP. De VN spreken zorgen uit over het Oost-Afrikaanse land, waar het sinds begin juli erg onrustig is door een conflict en daaruit vloeiende confrontaties tussen de Ethiopische strijdkrachten en regionale Fano-milities. Per 4 augustus is de noodtoestand van kracht in Ethiopië, maar sindsdien is de situatie in het land „aanzienlijk verslechterd”, aldus de VN.

Lees ook: Abiy Ahmed veroorzaakt nieuw etnisch conflict in Ethiopië door spanningen aan te wakkeren

Het noordelijk gelegen Amhara wordt al weken geteisterd door een conflict, dat volgt op een twee jaar lange en zeer bloedige oorlog in de aangrenzende Tigray-regio. In die strijd vormden de Amhaarse Fano-milities lange tijd een offensief met de nationale strijdkrachten tegen de opstandige Tigray. Maar een plan van premier Abiy Ahmed in april om alle regionale strijdgroepen te ontmantelen en vervolgens samen te laten smelten onder nationale vlag, wekte wrevel bij de Fano-eenheden. Ze boycotten zijn voorstel, gingen de strijd aan en namen vervolgens verschillende Ethiopische steden in.

De botsingen tussen het nationale leger en Fano, dat populair is onder de Amhaarse bevolking, hebben premier Abiy Ahmed ertoe bewogen begin deze maand de noodtoestand uit te roepen in Amhara. Dat geeft de autoriteiten meer bevoegdheden om bijvoorbeeld een avondklok in te stellen of openbare bijeenkomsten te verbieden. De VN spreken zorgen uit over acheruithollende „mensenrechtensituaties” in verschillende regio’s in Ethiopië, waar volgens de VN veelal jonge Amharen werden gearresteerd. Datzelfde gebeurde eerder in de hoofdstad Addis Abeba: naast Amharen werden daar ook politici, advocaten en journalisten opgepakt.