Na de steen kwamen er juist meer regenboogvlaggen in de straat

LHBTI In Amsterdam-Noord hangen regenboogvlaggen in de straat na vernielingen bij een stel. De buren worden nu ook getroffen.

Regenboogvlaggen in de Oostzanerwerf in Amsterdam Noord.
Regenboogvlaggen in de Oostzanerwerf in Amsterdam Noord. Foto NRC

Om de drie à vier deuren hangen ze, de regenboogvlaggen, in het nieuwbouwstraatje in Amsterdam-Noord. Hoeveel het er in totaal zijn? Een bewoonster, tevens initiatiefnemer van de actie, kijkt even in de doos met vlaggen die achter haar voordeur staat. „Zeker veertig.”

Het begon vorig weekend. Een vlag die twee bewoonsters buiten hadden gehangen vanwege de Amsterdam Pride, werd ’s nachts met stok en al van hun gevel getrokken. Twee nachten nadat ze hem opnieuw buiten hadden gehangen, kregen ze een steen tegen hun slaapkamerraam.

Via de buurtapp kwam een solidariteitsactie op gang: tientallen mensen in de straat – en straten verderop – besloten een lhbti-vlag buiten te hangen. „Heel mooi”, vindt het stel, dat uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven. „De boeven hebben het tegenovergestelde bereikt. Er wonen hier veel kinderen en die zien hun ouders een regenboogvlag buiten hangen.” Volgens het stel hangen er nu 56 regenboogvlaggen in de buurt.

We staan nu voor de vraag: hou je vol of geef je toe

Initiatiefneemster vlaggenactie

De actie lokte een reactie uit: zondagnacht werd een ruit ingegooid bij buren van het stel, twee deuren verderop, die ook een vlag buiten hadden hangen. „We staan nu voor de vraag: hou je vol of geef je toe”, zegt de initiatiefneemster van de vlaggenactie, die in een andere straat woont en ook niet met haar naam in de krant wil.

Sommige buren, zegt ze, halen de vlag ’s nachts binnen. Zelf laat ze hem hangen, maar ze gaat vannacht wel haar auto ergens anders parkeren. Ze heeft ook gehoord van buren die een videobel hebben besteld, om beelden te krijgen van de daders. „Zo van: we zullen ze hebben, die fuckers.

De afgelopen jaren worden met grote regelmaat regenboogvlaggen gestolen, vernield of in brand gestoken. Dit jaar gebeurde dat onder meer in Helmond, Eindhoven, Utrecht, Delft, Alkmaar, Zandvoort, Leiderdorp, Gouda, Groningen en Meppel. In een studentenflat Amsterdam-West leidde het in brand steken van een regenboogvlag twee jaar geleden tot een grote brand, waarbij vier gewonden vielen.

Lees ook: Waar staan de verschillende kleuren van de regenboogvlag voor?

Solidariteitsacties van buren zijn ook niet ongewoon. Zo hingen bewoners van de Utrechtse wijk Ondiep in juni collectief vlaggen aan hun huis nadat bewoners met zo’n vlag met eieren waren bekogeld en uitgescholden. In Hengelo hingen buurtbewoners hun straat onlangs vol met regenboogvlaggen nadat bekend werd dat de lokale FVD-fractievoorzitter Brian Geertshuis in hun wijk zou komen wonen. Geertshuis had kort daarvoor het vlagvertoon bij de Amsterdam Pride vergeleken met dat in het Derde Rijk.

De Amsterdamse politie onderzoekt de zaak in Noord en „neemt zichtbare en onzichtbare maatregelen”, aldus een woordvoerder. De steen van zondagnacht werd volgens de politie gegooid door „twee mannen in donkere kleding” die „reden op een scooter”.

Het stel zelf heeft geen vlag meer buiten hangen, „in overleg met de politie”. Ze zouden het „het mooiste vinden als de vlaggen blijven hangen. „Een boef gaat echt niet 56 ruiten ingooien.” Maar ze snappen het ook „als de buurt het spannend vindt.”