Belgische radiomaker Sven Pichal opgepakt in onderzoek naar kindermisbruik

Grootschalig onderzoek Pichal, die ruim twintig jaar programma’s presenteerde voor het Vlaamse Radio2, liet vrijdag al weten om „persoonlijke redenen” ontslag te nemen. Momenteel zit hij in de cel.
Sven Pichal in 2022. Momenteel zit hij vast in Turnhout.
Sven Pichal in 2022. Momenteel zit hij vast in Turnhout. Foto Nicolas Maeterlinck

De Belgische radiomaker Sven Pichal is afgelopen donderdag aangehouden in een gerechtelijk onderzoek naar beelden van kindermisbruik. Dat melden meerdere Belgische media zondag, waaronder de Vlaamse omroep VRT, waar de 44-jarige Pichal jarenlang voor heeft gewerkt. De politie heeft in het grootschalige onderzoek meerdere personen opgepakt.

Pichals advocaat liet afgelopen zaterdag aan de VRT al weten dat zijn cliënt om „persoonlijke redenen” ontslag heeft genomen. Hij vertelde verder alleen dat de radiomaker „zich professioneel zal laten begeleiden en zich zal terugtrekken uit het publieke leven”, zonder dit verder uit te leggen. De omroep vernam naar eigen zeggen uit betrouwbare bron dat Pichal is aangehouden in een onderzoek naar beelden van kindermisbruik. De VRT zegt dat de feiten mogelijk „ernstig” zijn. Het onderzoek richt zich op het bezit van de beelden, maar mogelijk heeft Pichal zwaardere misdrijven gepleegd.

Pichal, die sinds 2014 het programma De Inspecteur presenteerde voor de VRT, zit momenteel vast in de gevangenis in Turnhout. Volgens de krant Het Laatste Nieuws moet hij woensdag voor de raadkamer verschijnen, die zal besluiten of Pichal de komende maand in zijn cel moet blijven. In een korte reactie sprak Radio2, de zender van de VRT waar De Inspecteur op verschijnt, van „een shock”. „Intussen laten we het gerecht nu zijn werk doen.”