Spaanse voetbalbond op ramkoers, positie bondsvoorzitter Rubiales steeds penibeler

Seksueel wangedrag Spaanse spelers die weigeren om voor het nationale team uit te komen kunnen juridische stappen verwachten, zo dreigt de Spaanse voetbalbond. Het is een nieuwe poging om de positie van bondsvoorzitter Luis Rubiales te beschermen.
De kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales gaf Jennifer Hermoso het gevoel „kwetsbaar te zijn en het slachtoffer van agressie”.
De kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales gaf Jennifer Hermoso het gevoel „kwetsbaar te zijn en het slachtoffer van agressie”. Foto Hannah Mckay/Reuters

De Spaanse voetbalfederatie dreigt met juridische stappen tegen de 81 vrouwelijke voetballers die niet meer voor het Spaanse nationale team willen uitkomen zolang Luis Rubiales aanblijft als bondsvoorzitter. Die had na de gewonnen finale de Spaanse speler Jennifer Hermoso zonder toestemming op de mond gezoend.

De dreiging is de meest recente van een reeks verwoede pogingen van de Spaanse voetbalbond om Rubiales vrij te pleiten en zijn positie te beschermen. Intussen lijkt die steeds penibeler te worden. Als het aan Miquel Iceta, de Spaanse minister van Cultuur en Sport ligt, zijn de „laatste uren” van Rubiales’ tijd bij de bond aangebroken. Hij maakt zich zorgen over het internationale imago van Spanje.

Hermoso zei vrijdag, ondanks claims van onder meer de Spaanse voetbalbond dat de kus wederzijds zou zijn geweest, dat de kus ongepast was en niet met wederzijdse toestemming. De gebeurtenis gaf haar het gevoel „kwetsbaar te zijn en het slachtoffer van agressie”. „Ik tolereer niet dat er aan mijn woord wordt getwijfeld, laat staan dat mensen dingen verzinnen die ik niet heb gezegd”, verwijzend naar een verklaring vanuit de voetbalbond begin deze week, waarin zij als degene werd neergezet die de kus initieerde. Rubiales, die aanvankelijk ontslag zou nemen, kwam daar vrijdag op terug en koos vol voor de aanval. Hij presenteerde zich op een ingelast persmoment als „slachtoffer van een heksenjacht en ‘nep-feminisme’”.

Aanval op waardigheid vrouwen

Vrijdag werd bekend dat een steeds grotere groep voetballers, in navolging van de Spaanse voetbalselectie, een brief heeft ondertekend waarin die zich collectief uitspreekt tegen het seksuele wangedrag van de Spaanse bondsvoorzitter. Onder het „huidige leiderschap” willen ze niet langer voor Spanje voetballen. Ze beschouwen Rubiales’ gedrag als een aanval op de „waardigheid van vrouwen”.

De Spaanse voetbalbond weerlegde vrijdag in een verklaring de bewering van Hermoso, door te stellen dat de kus wel met wederzijds goedvinden plaatsvond. De Spaanse voetbalbond zal de „noodzakelijke juridische stappen” ondernemen en voegde eraan toe dat „spelen voor het nationale team een verplichting is voor elk lid van de federatie dat daartoe wordt opgeroepen”. De verklaring ging gepaard met een reeks foto’s van het incident die zouden moeten suggereren dat Hermoso de aanstichter van de kus was.

Lees ook: Spaanse vrouwenploeg weigert in actie te komen zolang voorzitter voetbalbond aanblijft