Zijn historische mug shot komt Trump helemaal niet slecht uit

Analyse

Republikeinen Dat Trump met een eigen mug shot wel heel duidelijk zichtbaar is als verdachte draagt alleen maar bij aan zijn grote populariteit. De Republikeinen kunnen niet anders dan hem steunen.

De arrestantenfoto’s van ex-president Trump (links) en zijn medeverdachten. Met de klok mee, na Trump: Sydney Powell, Kenneth Chesebro, Rudy Giuliani, Jenna Ellis, Harrison Floyd.
De arrestantenfoto’s van ex-president Trump (links) en zijn medeverdachten. Met de klok mee, na Trump: Sydney Powell, Kenneth Chesebro, Rudy Giuliani, Jenna Ellis, Harrison Floyd. Foto’s Fulton County Sheriff’s Office via Reuters

Het kost een paar dollar, maar bedrijven als NetReputation en DeleteMe beloven dat het kan: je mug shot van internet wegpoetsen. De foto’s die de politie in de VS neemt van arrestanten zijn openbaar. Ook als een verdachte nooit vervolgd of veroordeeld wordt, kan zijn of haar foto online jarenlang blijven circuleren. Ze duiken op in zoekmachines of in databanken die de foto’s tegen betaling doorzoekbaar maken.

Donald Trump pronkte deze week juist met zijn eerste mug shot, donderdagavond genomen in het huis van bewaring in Atlanta, Georgia. Na met een blik vol ogenschijnlijke woede en strijdbaarheid voor de lens van de sheriff van Fulton County te hebben geposeerd, zette de ex-president hem snel op X, het voormalige Twitter. Sinds zijn verbanning van het platform, daags na de Capitool-bestorming van 6 januari 2021, had hij daar niets meer geplaatst – ook niet nadat de nieuwe eigenaar Elon Musk zijn account eind vorig jaar in ere herstelde.

Bij de foto meldde de als gedetineerde P01135809 ingeboekte Trump in kapitalen ‘Electorale inmenging / Geef je nooit over’. Met daaronder een link naar zijn website, waar aanhangers kunnen doneren aan zijn campagnekas. Een half etmaal later was het bericht ruim 120 miljoen keer bekeken.

Trump en achttien medeverdachten moesten zich deze week bij justitie in Atlanta melden, nadat ze deze maand werden aangeklaagd wegens veronderstelde pogingen de verkiezingsuitslag van 2020 te veranderen. Ze worden onder een anti-maffiawet vervolgd als ‘criminele organisatie’. Het kan nog maanden, zo niet jaren duren voordat hun groepsproces daadwerkelijk van start gaat.

Volg hier alle strafzaken tegen Donald Trump

Een ander prominent lid van de groep verdachten is Rudy Giuliani, de vermaarde oud-burgemeester van New York, die zich woensdag al in Atlanta meldde. Als aanklager in New York pakte hij de maffia voortvarend aan en leunde hij sterk op de ‘perp walk’, de typisch Amerikaanse praktijk waarbij verdachten zich door een haag camera’s bij de autoriteiten moeten melden. Nu was Giuliani zelf aan de beurt.

Voorkeursbehandeling

Trumps hechtenis in het overbevolkte, verpauperde en beruchte gevang duurde twintig minuten – veel korter dan die van een doorsnee arrestant. Maar deze aanpak was toch strenger dan de voorkeursbehandelingen die hij bij zijn drie eerdere arrestaties in Washington, New York en Florida kreeg. Zo werden – tot leedvermaak van zijn critici – ook zijn lengte (191 cm) en gewicht (ruim 102 kg) bekendgemaakt.

Dat Trump munt zou proberen te slaan uit zijn arrestatie, is geen verrassing. Sinds hij een half jaar geleden voor het eerst vervolgd werd, grijpt hij zijn juridische perikelen aan om zijn aanhang in te peperen dat hij mikpunt is van een heksenjacht. De deep state van progressieve bureaucraten, inlichtingendiensten en justitie wil eigenlijk achter jullie aan, vertelt Trump zijn fans, ik sta alleen maar in de weg.

De meerderheid van zijn Republikeinse rivalen zouden Trump als kandidaat blijven steunen als hij vóór de verkiezingen in de cel belandt

Volgens de peilingen is hij met die boodschap nu de gedoodverfde favoriet voor de Republikeinse nominatie. Die populariteit dwingt ook de rest van zijn partij om het voor de ex-president op te nemen, bleek deze week opnieuw bij het eerste tv-debat dat acht van zijn rivalen voor de Republikeinse nominatie hielden op Fox News. Gevraagd of ze Trump, die er zelf niet bij was, nog als kandidaat zouden steunen als hij vóór de dag van de verkiezingen veroordeeld wordt, staken er zes hun hand op. De twee uitgesproken Trump-critici die weigerden, Chris Christie en Asa Hutchinson, bungelen onderaan in de peilingen.

Ook in het Huis van Afgevaardigden, waar zijn partij sinds begin dit jaar weer een krappe meerderheid heeft, werd een solidariteitsactie voor de ex-president opgetuigd. Jim Jordan, een bekende Trump-loyalist en voorzitter van de Justitie-commissie, opende donderdag een onderzoek naar de hoofdofficier van justitie die Trump vervolgt. Deze Fani Willis, stelde Jordan, moet wel politieke motieven hebben. Bewijs hiervoor ziet hij in de door haar gekozen startdatum van het proces: 4 maart 2024. Jordan: „Dat is de dag voor Super Tuesday [als meerdere staten voorverkiezingen houden] en acht dagen voor de primary van Georgia.”

Referendum

De algemene verkiezingen op 5 november 2024 zijn weliswaar nog ruim veertien maanden weg, toch is het onzeker of er in een van de vier zaken tegen Trump dan al een vonnis zal liggen. Rechtszaken in de VS kunnen lang voortslepen en zijn advocaten zullen ze proberen te traineren. En zelfs áls hij voor die tijd in de cel belandt, is er wettelijk geen belemmering om eind 2024 kandidaat te zijn.

Onder Democraten wordt de kandidatuur van Trump als het gunstigste scenario gezien. Zij denken dat president Joe Biden tegen hem meer kans op herverkiezing maakt dan tegen een andere, gematigder Republikein. Alle vervolgingen geven Trump vooralsnog vooral rugwind, dus als er al een links complot achter schuil zou gaan, dan eerder met het doel Trump juist op het stembiljet te krijgen.

Deze dynamiek dreigt de presidentsrace tot referendum te maken: kies Biden en Trump kan de cel in. Stem Trump en u geeft hem de kans om zichzelf gratie te verlenen – een soort verlaat-de-gevangenis-kaart. Het vertrouwen in de rechtsstaat zou in dat geval bij elke uitslag de grote verliezer zijn.

Het debat met Trumps uitdagers toonde dat zijn rechts-populistische stijl dominant blijft in de partij. Maar voor trumpisme zonder Trump is het nog te vroeg. Eerst moet het lot van haar grondlegger duidelijk worden. En zoals het er nu naar uitziet, wordt dat vonnis eerder geveld bij de stembus dan door een rechtbankjury.