N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Profiel
SGP-leiderschap Chris Stoffer volgt hoogstwaarschijnlijk SGP-leider Kees van der Staaij op. Stoffer staat binnen de partij bekend als iemand die ideologisch in het midden staat, en staat „ontspannen” tegenover SGP-vrouwen in de Kamer.
Het zal geen gemakkelijke opgave zijn om de gezaghebbende Kees van der Staaij, die vrijdag zijn vertrek aankondigde, op te volgen als SGP-leider. Aan Chris Stoffer, sinds 2018 Tweede Kamerlid voor de partij, de taak. Hij is door het partijbestuur voorgedragen als lijsttrekker. Zet Stoffer de vriendelijke, toegankelijke lijn van zijn voorganger Kees van der Staaij voort?
Stoffer (48) werd geboren in het ziekenhuis in Harderwijk en groeide op in het nabijgelegen Elspeet met een broer en een zus. Zijn moeder overleed aan kanker toen Stoffer dertien jaar was. Daarom zet hij zich graag in voor het gezin, zei hij in 2021 in een interview met het Reformatorisch Dagblad. „Ik weet hoe mooi een compleet gezin is, en hoe moeilijk het kan zijn als dat anders wordt.” In mei dit jaar presenteerde hij een voorstel om het gezin een plek te geven in de Grondwet. Ook streed hij in de Kamer voor recht op rouwverlof.
Nunspeet
Stoffer woont in Elspeet met zijn vrouw en drie kinderen. In 2002 belandde Stoffer, civiel ingenieur en projectleider van Rijkswaterstaat, met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Nunspeet. Die voorkeursstemmen had hij te danken aan de bekendheid die hij genoot in Elspeet, dat bij gemeente Nunspeet hoort, door zijn werk in de fietsenmakerij en bij de benzinepomp van zijn opa en ooms. Nog steeds ontmoet Stoffer zijn kiezers het liefst in de supermarkt van Elspeet, zegt hij tegen NRC. „Dat zijn de meest eerlijke ontmoetingen.”
Uiteindelijk zou hij zestien jaar gemeenteraadslid blijven, tot hij naar Den Haag vertrok. Ook voor de Kamerverkiezingen van 2017 stond hij op een niet-verkiesbare, vijfde plek op de lijst. Maar toen Elbert Dijkgraaf in 2018 vanwege huwelijksproblemen de Kamer verliet en de nummer vier ook niet in de Kamer plaats kon nemen vanwege werk in Brussel, mocht Stoffer.
Stoffer kreeg afgelopen februari veel aandacht vanwege een motie waarin hij het kabinet oproept uit te zoeken of er strengere eisen kunnen worden gesteld aan organisaties die de staat voor de rechter slepen. Hij diende de motie in tijdens het klimaatdebat, waardoor hij geïnspireerd leek door organisaties als Urgenda en Mobilisation for the Environment, die de overheid voor de rechter slepen in klimaatzaken. Als Kamerlid werkt hij ook aan een initiatiefwet om de defensie-uitgaven wettelijk vast te leggen op 2 procent van het bruto binnenlands product.
En als verkenner tijdens de provinciale formatie in Friesland afgelopen maart riep hij op om afscheid te nemen van de stikstofdeadline in 2030 en de gedwongen onteigening van boeren. Anders zou de provincie volgens hem „onbestuurbaar” worden.
Ontspannen
In de partij staat Stoffer bekend als een man die ideologisch in het midden staat en „wat meer ontspannen en met veel humor” in de wedstrijd zit, zegt de voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP, Jan Schippers. Over de voor de partij gevoelige kwestie of vrouwen in de Kamer mogen, zei Stoffer een keer: „Ik zie liever een SGP-vrouw dan een D66-man in de Kamer zitten.”
In 2019, toen de SGP de FVD nog als een bondgenoot zag, sprak Stoffer op een partijbijeenkomst van de jongerenbeweging van FVD. Hij zei hoe belangrijk het was om trots te zijn op het christelijke verleden van Nederland. Het doet hem pijn dat de christelijke cultuur in Nederland verwatert, zei hij, en hij waarschuwde voor de groeiende macht van Europa.
Later nam de partij meer afstand van de FVD. Dat leek Stoffer ook te doen in het blad Zicht van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP in 2022. Voor een themanummer over complottheorieën werd hij geïnterviewd over het World Economic Forum en de ‘Great Reset’, het idee dat een crisis gebruikt kan worden voor vernieuwing, maar waarin onder meer FVD een complot van de mondiale elite zag. Stoffer wilde zich verre houden van de „leugenachtige” uitspraken over bewindslieden.
Maar hij zag ook gevaren in meer publieke regie bij internationale organisaties, zei hij. Stoffer, lid van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, noemde het „een vorm van wereldregering” en een „Babel-tendens”, verwijzend naar het bijbelverhaal over de Toren van Babel. Daarin probeerde de mens op eigen kracht een toren te bouwen die tot aan de hemel reikt. „Dan blijft de gehoopte verlossing afhankelijk van de zondige mens. En dan blijft gelden: wie God verlaat, heeft smart op smart te vrezen.”