Natuurbranden op Tenerife lijken bedwongen

Natuurgeweld Hoewel de branden geen slachtoffers maakten, dwongen ze duizenden mensen het huis uit. De lokale president zegt dat de branden gestabiliseerd zijn.
In omvang had Spanje dit jaar nog niet zo'n ernstige natuurbranden meegemaakt.
In omvang had Spanje dit jaar nog niet zo’n ernstige natuurbranden meegemaakt. Foto Nacho Doce/Reuters

De natuurbranden op het Spaanse eiland Tenerife die sinds deze maand woeden, zijn inmiddels „gestabiliseerd”. Dat maakte de regionale president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, donderdag bekend tijdens een persconferentie. Het vuur hield het eiland negen dagen lang in zijn greep en zou een gebied van zo’n 15.000 hectare — Tenerife heeft een totale oppervlakte van 203.400 hectare — in de as hebben gelegd.

Een deel van het getroffen gebied lag in het nationale park rondom de hoogste berg van Spanje, de vulkaan Teide. Volgens Clavijo moesten reddingswerkers wachten op een fase van „controle en uitdoving”, omdat het risico bestond dat penibele gebieden opnieuw konden oplaaien. Inmiddels is het vuur 48 uur niet meer opgelaaid. Hoewel vanwege de hitte „kleine opflakkeringen” kunnen optreden , oordelen de autoriteiten over voldoende land- en luchtbronnen te beschikken om daarbij „krachtig” te kunnen optreden.

In omvang had Spanje dit jaar nog niet zulke ernstige natuurbranden meegemaakt. Hoewel er geen slachtoffers zijn gevallen, dwong het vuur duizenden mensen hun huis uit. Op het hoogtepunt van de branden moesten ruim 12.000 mensen evacueren. Eerder maakte Clavijo bekend dat de branden opzettelijk waren aangestoken, zo bleek uit ingesteld politieonderzoek.

De afgelopen weken werden honderden brandweereenheden en twintig vliegtuigen ingezet om de vlammen te bedwingen. Het water die de vliegtoestellen gebruikten voor het blussen kwam uit de toch al uitgeputte reservoirs van het eiland. Dat baarde met name de plaatselijke landbouw zorgen, dat al zucht onder de ernstige droogte in het gebied.