Kwaliteit Nederlandse wateren nog steeds slecht, ondanks scherpe Nederlandse en Europese doelstellingen

Landbouwgif In tien jaar tijd is de waterkwaliteit van natuur- en recreatiegebieden in Nederland niet verbeterd. Het omstreden pesticide glyfosaat werd bijvoorbeeld in ruim de helft van de wateren gevonden.
In 80 procent van de bestudeerde wateren zijn schadelijke landbouwmiddelen gevonden.
In 80 procent van de bestudeerde wateren zijn schadelijke landbouwmiddelen gevonden. Foto Rob Engelaar/ANP

Het water van natuur- en recreatiegebieden is nog altijd te veel vervuild met giftige bestrijdingsmiddelen. Een aantal van die middelen overschrijdt de vastgestelde norm zelfs tot wel honderd keer. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport uitgevoerd door het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML), in opdracht van actiegroep Natuur & Milieu. In tien jaar tijd is het niet gelukt om de waterkwaliteit in lijn te brengen met de scherp gestelde doelen van het kabinet.

De onderzoekers richtten zich specifiek op landbouwgif waar de Europese Unie van af wil zodra een minder schadelijk alternatief beschikbaar is. Ze onderzochten wateren in of nabij natuur- en recreatiegebieden. In 80 procent van de geteste wateren zijn zulke giffen gevonden. In 40 procent van de onderzochte gebieden werden de normen overschreden. De onderzoekers vonden het omstreden pesticide glyfosaat, dat mogelijk kankerverwekkend is, in ruim de helft van de wateren.

Lees ook: Hoe Syngenta een studie naar glyfosaat en hersenschade meer dan twintig jaar achterhield

De bevindingen botsen met het beleid om het gebruik en de milieu-impact van bestrijdingsmiddelen te verminderen. Een doelstelling van het kabinet was 90 procent minder overschrijding van de milieunormen voor oppervlaktewater in 2023.

Het overschrijden van milieunormen kan leiden tot ziekte of sterfte bij dieren en planten. Berthe Brouwer van Natuur & Milieu noemt de resultaten dan ook zorgwekkend. „Nederland is een grootverbruiker van landbouwgif en in het water zie je daar de trieste gevolgen van. Normaal reinigt een water zichzelf, maar dat lukt niet meer als het systeem zo is aangetast.”

Lees ook:Kwaliteit Nederlandse wateren is slecht en verbetert bijna niet