N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Tweede Kamerverkiezingen Uit peilingen blijkt veel animo voor de deelname van Pieter Omtzigt aan de verkiezingen. Hoe wordt over de politicus en diens nieuwe partij gesproken in het Zoetermeerse Seghwaert? „Ik hoop op meer waarheid, minder zwartlakken.”
Niet iedereen weet wie Pieter Omtzigt is. Een van de twee jonge moeders in het winkelcentrumpje van de Zoetermeerse wijk Seghwaert, de net gekochte luiers onder de arm, vraagt: „Wie?” De ander zegt: „Ik wil zeggen dat hij goed is, maar ik weet er eigenlijk te weinig van.”
Payman Miladi (39) zegt ook: „Wie?” Zijn collega’s van een bouwtechnisch adviesbureau kijken hem aan. Ze zitten op een muurtje bij het winkelcentrum in hun lunchpauze. Aad van Mil (58) zegt: „Omtzigt. Die ken je toch wel?” Dan knikt Miladi.
De meeste mensen deze woensdag in Seghwaert weten ónmiddellijk wie het Tweede Kamerlid is. En de meesten weten ook waarom ze wat in hem zien, al zeggen sommigen ook dat dat niet per se inhoudt dat ze 22 november op hem zullen stemmen. Maar als je op straat naar Pieter Omtzigt vraagt, dan beginnen ze over respect. Over eerlijkheid. Over vernieuwing in de politiek. De hoop op een andere manier van debatteren in de Tweede Kamer. De term „een frisse wind” valt vaak.
Van Mil zegt: „Net zoals iedereen ben ik ook wel klaar met de oude mensen en hun beleid. Omtzigt is net gestart natuurlijk. Of het beter is, weet je niet. Hij moet nog met zijn standpunten komen.” Collega Milan Lourens (28): „Ik hoop vooral op minder achterkamertjes, meer waarheid, minder zwartlakken.”
Aantrekkingskracht
Dit is ook wat uit een gewogen peiling kwam van I&O Research in juli: het virtuele succes van Omtzigt is te verklaren door het optreden van het Kamerlid. Dat maakt hem, zo bleek uit de peiling, een bedreiging voor vrijwel alle partijen.
De peiling werd gehouden voordat Omtzigt bekendmaakte dat hij met de partij Nieuw Sociaal Contract aan de verkiezingen deelneemt. Een partijprogramma volgt nog, debatten moeten nog worden gehouden. „Hij zal met voorstellen komen die sommigen zullen teleurstellen”, denkt Peter Kanne van I&O Research. Maar: „De aantrekkingskracht van Omtzigt zit hem minder in de inhoud, en meer in zijn karakter.”
„Omtzigt wil iets doen aan de bestuurscultuur. Bij elke politicus die je dat eerder hoorde zeggen, haakten mensen acuut af. Bij hem zien ze het voor zich, ze zien hem met een zwartgelakte notitie staan”, zegt Kanne. „Kiezers zien dat hij vragen durft te stellen en niet loslaat. Het oprecht opneemt voor zwakkeren en daarin geloofwaardig is. Daarin is hij uniek.”
De aantrekkingskracht van Omtzigt zit hem minder in de inhoud, en meer in zijn karakter
Peter Kanne I&O Research
Als Omtzigt met een eigen partij mee zou doen, zou hij 29 procent van de kiezers trekken, peilde I&O Research in juli. Goed voor 46 zetels. Vooral BBB, SP, JA21 en PVV verliezen dan kiezers, maar ook CDA, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en Volt zouden stemmen verliezen. Van degenen die in 2021 bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen niet gingen stemmen, zou 28 procent voor Omtzigt kiezen.
Dat hij kiezers in het hele land trekt, bleek bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen: Omtzigt – toen nog de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA – kreeg uit het hele land voorkeursstemmen, de meeste uit zijn thuisprovincie Overijssel.
In de wijk Seghwaert wonen mensen die sociaal-economisch wat links van het midden zijn, en cultureel wat conservatiever. Net zoals Omtzigt volgens politicologen. En hier werd tijdens alle laatste verkiezingen gemiddeld gestemd: BBB won bij de Provinciale Verkiezingen in 2023, net zoals landelijk. De VVD in 2021 bij de Tweede Kamerverkiezingen, ook zoals landelijk. De PVV deed het goed, D66 en GroenLinks ook.
Toeslagenaffaire
In Seghwaert staan koop- en huurhuizen en sociale woningen. De woonerven heten Appelgaard en Bietengaard. Er is veel groen: een oude perenboomgaard die door vrijwilligers wordt gerund en waar je eigengemaakte perensap kunt drinken, en een aantal parken waar mensen hun hond uitlaten.
Daar loopt Jakob Rosenbaum (59) met labradoodle Milo. Hij zegt over Omtzigt: „Het is dapper van hem dat hij meedoet.” En: „Omtzigt is natuurlijk sterk op de eigen dossiers. Hij is het enige Kamerlid dat doet wat hij moet doen: controleren.” Wel vreest Rosenbaum dat nog een nieuwe partij voor versnippering zal zorgen. Hij stemt zelf SGP: „Die partij staat het dichtst bij de Bijbel.”
„Hij is wel een goeie, zo van wat ik op het nieuws heb gehoord”, zegt Patricia Kirindongo (72). Ze noemt specifiek de Toeslagenaffaire: „Waarom moesten die mensen zo lang wachten, er zijn kinderen weggehaald…” Ze denkt dat de affaire de reden is waarom veel mensen geen vertrouwen hebben in de politiek.
Ursula Bauer (65), werkzaam in de zorg, roept meteen: „Geweldig, hoe Omtzigt zich zo staande houdt! Het is schandalig hoe het CDA met hem omging.” Ze zegt ook: „Ik hoop diep in mijn hart dat het goed gaat met zijn gezondheid.” Dat wordt vaker gezegd in Seghwaert, net zoals veel wordt verwezen naar de gefotografeerde aantekeningen tijdens de formatie met de woorden „functie elders”.
Bauer noemt Omtzigt „goudeerlijk”, stemde eerder op hem, toen hij nog CDA’er was. De vorige verkiezingen stemde ze BBB „uit protest”. „Ik wilde ooit Pim Fortuyn als premier, wat hij teweeg zou brengen…”
Lees ook: Waar staat Pieter Omtzigt voor? Een analyse van zijn stemgedrag
‘Wij deden dat niet’
„Geweldig!” roepen ook Marion (70) en een vriendin (58) met wie ze buiten het winkelcentrum staat te kletsen. Beiden willen geen achternaam geven, de laatste ook geen voornaam omdat ze bij de gemeente werkt en „een aparte naam” heeft. Verder zegt Marion ook: „Omtzigt is tenminste eerlijk”. Hij weet waarvoor hij in de politiek zit.” Rutte vond ze ooit „lief en aardig. Maar hij probeerde om dingen heen te praten”, zegt ze nu.
Over de prioriteiten van Omtzigt, zoals hij ze zondag in een campagnefilmpje benoemde – een nieuwe bestuurscultuur en bestaanszekerheid – gaat het in Zoetermeer indirect. Als concreet wordt gevraagd waar ‘de politiek’ zich mee bezig zou moeten houden, beginnen Marion en haar vriendin over mensen die „hoge eisen stellen” aan waar ze komen wonen. Migranten, bedoelt Marion. Ze zegt: „Ik woon nu meer dan veertig jaar hier, ik kom uit Suriname, wij deden dat niet.”
Omtzigt is wel een goeie, zo van wat ik op het nieuws heb gehoord
Patricia Kirindongo (72)
Anita (58) noemt, naast veiligheid, wonen eveneens een belangrijk onderwerp. Ook zij wil niet met haar achternaam in de krant, omdat ze bij een ministerie werkt. Ze vertelt dat haar zoon nog thuis woont en dat haar ouders, die een eengezinswoning huren, proberen kleiner te gaan wonen. „Ze vallen buiten de toeslagen, maar hebben niet het geld om iets te kopen.”
Ze verwijst naar de opvang van vluchtelingen en zegt: „Humanitair ben je dan goed bezig, maar als ze geen woning krijgen en in de noodopvang zitten, krijgen ze nog meer ellende en help je ze niet. En mensen hier die al zo lang iets zoeken ook niet.”
De drie collega’s van het bouwkundig adviesbureau beginnen daar ook over. Milan Lourens probeert te kopen, maar vindt niets wat betaalbaar is. De zoon van Aad van Mil woont bij hem thuis, omdat hij niet aan woonruimte kan komen. „Meer sturing vanuit de overheid”, is wat ze willen. Hun lunchpauze is afgelopen, en ze lopen weg. Payman Miladi draait zich om en zegt: „O, en infra. Je moest eens weten hoeveel woningen gepland worden zonder dat ze over de infrastructuur nadenken.” Hij zegt tegen de anderen: „Misschien moeten wij gewoon de politiek in.”