Nederlandse hockeyers putten Engeland uit en bereiken EK-finale

Hockey De Nederlandse hockeyvrouwen hebben met een 7-0-winst de finale van het EK in Mönchengladbach bereikt. In de tweede helft bleven de punten komen.
Maria Verschoor speelt de bal tussen Hollie Pearne-Webb en Lily Walker door.
Maria Verschoor speelt de bal tussen Hollie Pearne-Webb en Lily Walker door. Foto Olaf Kraak/ANP

Het Nederlandse hockeyelftal heeft Engeland donderdag verslagen met 7-0. Met de winst in de halve finale ligt niet alleen het Europees kampioenschap, maar ook een directe plaatsing voor de Olympische spelen binnen handbereik. Want hoewel een Europees kampioenschap mooi is, ziet de topfavoriet toernooiwinst in Mönchengladbach ook zeker als ticket naar de spelen in Parijs.

Ze moesten er even inkomen. In de eerste twee kwartieren vielen geen doelpunten, maar met een strafcorner van Yibbi Jansen in de 33e minuut was het hek van de dam. Vervolgens kwamen de punten steeds maar enkele minuten na elkaar. Tegen een uitgeput Engeland wist het Nederlandse team in de laatste twee minuten nog twee doelpunten te maken.

„Ik denk dat we Engeland in de eerste helft ook al onder druk zetten, maar we moesten blijven geloven dat ‘ie uiteindelijk ging vallen”, zei Jansen na de wedstrijd tegen de NOS. „Op een gegeven moment hebben we het tempo zo hoog gehouden dat Engeland het niet meer bijhield.” Jansen scoorde na haar strafcorner nog twee keer en is met die hattrick de huidige topscorer van het kampioenschap. Ook Pien Dicke, Frédérique Matla en Marijn Veen maakten punten.

Zondag speelt Nederland in de finale tegen Duitsland of België. Later op donderdag wordt duidelijk welke van de twee het wordt. Wint Nederland de finale niet, dan moet het elftal nog twee kwalificatietoernooien in China en Spanje spelen om Parijs te bereiken. Voor Paul van Ass, bondscoach van de hockeyvrouwen, is een directe plaatsing voor de Spelen dan ook „uiteindelijk het doel”, zei hij tegen de NOS. „Dat is het ultieme sportevenement.”