FIFA begint tuchtprocedure tegen voorzitter Spaanse voetbalbond die speler op haar mond kuste

Grensoverschrijdend gedrag Na de winst van Spanje op het WK voetbal greep Luis Rubiales het hoofd van aanvaller Jennifer Hermoso en drukte hij een kus op haar mond. Aanleiding voor FIFA om een tuchtprocedure te openen.
Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond, dinsdag bij de huldiging van het elftal in Madrid.
Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond, dinsdag bij de huldiging van het elftal in Madrid. Foto Juan Medina/Reuters

FIFA begint een tuchtprocedure tegen Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, die de Spaanse aanvaller Jennifer Hermoso publiekelijk op haar mond kuste. Dat heeft de wereldwijde voetbalbond donderdag bekendgemaakt. FIFA denkt dat Rubiales regels over „aanstootgevend gedrag” heeft overtreden. Daarin staat onder meer dat iedereen die zich „gedraagt op een manier die voetbal of de FIFA in diskrediet brengt” sancties kan verwachten.

Zondag, kort nadat de Spaanse ploeg de wereldtitel had gewonnen, pakte Rubiales het hoofd van topscorer Hermoso vast en drukte hij een kus op haar mond. Op Instagram zei Hermoso dat ze de actie van Rubiales niet waardeerde. „Maar wat kan ik doen?” De Spaanse voetbalbond verdedigde Rubiales in eerste instantie, maar bood vervolgens toch excuses aan.

Later kwamen meer berichten naar buiten van grensoverschrijdend gedrag door Rubiales. Aan voetbalbestuurder Tamara Ramos zou hij hebben gevraagd welke kleur ondergoed ze aan had. „Ik ben vernederd”, zei Ramos tegen Spaanse media. Daarnaast leek Rubiales op videobeelden naar zijn kruis te grijpen tijdens de wereldbekerfinale.

Of de tuchtprocedure alleen over de kus gaat, of ook over deze andere kwesties, is niet bekend. Ook welke straf de FIFA overweegt en wanneer die bekend wordt is niet duidelijk. „FIFA benadrukt dat zij de integriteit van alle individuen onvoorwaardelijk respecteert en veroordeelt ten strengste elk gedrag dat het tegendeel bewijst.”

Excuses ‘niet genoeg’

La Liga F, de Spaanse voetbalcompetitie voor vrouwenelftallen, roept om het aftreden van Rubiales. Spaanse voetbalmedia citeren een klacht die de organisatie heeft ingediend: „Het gaat niet alleen om de kus. Het gaat om een houding die haaks staat op de waarden van onze samenleving.”

Ook de Spaanse premier Pedro Sánchez nam afstand van Rubiales. De excuses die hij voor de kus gaf, waren „niet genoeg”, zei Sánchez dinsdag. Rubiales’ gedrag „laat zien dat er in ons land nog een lange weg te gaan is op het gebied van gelijkheid en respect en gelijke rechten”.

Lees ook Ophef over ‘seksueel geweld’ op erepodium overschaduwt de Spaanse voetbalzege