Japan begint met lozen afvalwater kerncentrale Fukushima in de Stille Oceaan

Radioactiviteit Twaalf jaar na het kernongeluk in Fukushima pompt de eigenaar van de centrale er nog steeds water doorheen voor verkoeling. Hoewel het koelwater aan de veiligheidsnormen voldoet, is er veel verzet tegen het plan van Japan om het te dumpen in de oceaan.
Veel Zuid-Koreanen maken zich zorgen over het plan van Japan om behandeld radioactief afvalwater te lozen in de oceaan.
Veel Zuid-Koreanen maken zich zorgen over het plan van Japan om behandeld radioactief afvalwater te lozen in de oceaan. Foto Jung Yeon-je/AFP

Ondanks veel verzet uit binnen- en buitenland, is Japan donderdag rond 13.00 uur lokale tijd begonnen met het dumpen van afvalwater van de verwoeste kerncentrale in Fukushima in de Stille Oceaan. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo News. Uiteindelijk wil Japan ruim een miljoen ton van het water in de zee laten stromen, verspreid over tientallen jaren.

Volgens de Japanse regering is de lozing van het behandelde radioactieve afvalwater veilig. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), atoomwaakhond van de VN, gaf vorige maand op basis van een twee jaar durend onderzoek aan dat het plan van de regering voldoet aan de aan de veiligheidsnormen van het agentschap. Het water zou bijna helemaal vrij zijn van radioactieve straling en de impact van de lozing op mensen en de omgeving zou „verwaarloosbaar” zijn.

Vijfhonderd Olympische zwembaden

De kerncentrale Fukushima Daiichi werd in 2011 verwoest door een door een hevige tsunami. Het betrof een van de meest ernstige nucleaire rampen ooit. Twaalf jaar later pompt de eigenaar van de centrale, de Tokyo Electric Power Company (Tepco), er nog steeds water doorheen voor verkoeling. Tepco filtert dat water daarna om het te ontdoen van radioactieve stoffen. Alleen tritium, een waterstofisotoop, kan op die manier niet worden verwijderd. Daarom verdunt Tepco het water, zodat het tritiumniveau ruim onder de wettelijke limieten komt.

Het water, genoeg om vijfhonderd Olympische zwembaden mee te vullen, ligt nu opgeslagen in ruim duizend tanks die op het terrein van de fabriek staan. Maar het terrein staat nu vol. Japan wil het afval water via een kilometerlange pijpleiding beetje bij beetje de zee in pompen: maximaal 500.000 liter per dag.

Volgens deskundigen is tritium in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor de menselijke gezondheid. Andere kerncentrales in verschillende landen, waaronder in China, gebruiken een zelfde soort techniek en lozen op die manier ook kleine hoeveelheden tritium in de oceanen.


Lees ook: Onrust door Japans plan om Fukushima-water in zee te lozen

Chinees importverbod voor Japans voedsel

Toch zorgden de lozingsplannen van de Japanse regering voor veel onrust. Sommige wetenschappers wijzen erop dat nu pas slechts een deel van het water in de opslagtanks bij Fukushima behandeld is. Ook zijn volgens hen de langetermijngevolgen van het dumpen van het water op één plek voor langere tijd onvoldoende bekend. Vissers in de regio maken zich zorgen over de reputatie van hun vis. China heeft een importverbod van voedsel uit Japan aangekondigd.

„Het besluit negeert wetenschappelijk bewijs, schendt de mensenrechten van inwoners in de regio van de Stille Oceaan en is niet in overeenstemming met het internationale maritieme recht”, schreef milieuorganisatie Greenpeace in een verklaring. „Nog belangrijker: het negeert de zorgen van zijn bevolking, inclusief de vissers.”

De Zuid-Koreaanse regering zei dinsdag dat het geen probleem heeft met de wetenschappelijke of technische aspecten van het Japanse plan. Maar oppositiepartijen en veel Zuid-Koreanen maken zich toch zorgen. Vorige maand werd IAEA-topman Rafael Grossi op het vliegveld van Seoul ontvangen door tientallen woedende demonstranten. De regering van president Yoon Suk Yeol vindt het belangrijk om de relatie met Japan goed te houden.