N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Italië heeft woensdag voor de derde dag op rij een reddingsschip aan de ketting gelegd. Dat melden internationale persbureaus. Het gaat om het Duitse schip Sea-Eye 4, dat met 114 geredde migranten voor anker was gegaan in de haven van het Zuid-Italiaanse Salerno. De Italiaanse autoriteiten verbieden het schip de komende twintig dagen uit te varen omdat het meerdere reddingsacties achter elkaar heeft uitgevoerd. Nieuwe wetgeving schrijft voor dat een schip na elke reddingsactie moet terugkeren naar de haven. Ook krijgt de organisatie en boete van bijna 3.000 euro.
Het Spaanse reddingsschip Open Arms werd dinsdag om dezelfde reden vastgehouden in de Toscaanse haven van Carrara, nadat het 195 mensen uit zee had gered. De gelijknamige ngo had de instructies van de Italiaanse autoriteiten genegeerd en toch twee extra reddingsmissies op de Middellandse Zee uitgevoerd, met een boete van 10.000 euro tot gevolg. Het schip ligt de komende twintig dagen vast in de haven.
Een dag eerder werd het Duitse reddingsschip van hulporganisatie Sea-Watch in de haven van Lampedusa aan de ketting gelegd. De Italiaanse autoriteiten hadden het schip gesommeerd naar Sicilië te varen, vier keer zo ver weg als Lampedusa, maar dat was volgens Sea-Watch „onmogelijk”. Na een lange reddingsoperatie was er namelijk nog maar weinig brandstof en onvoldoende drinkwater voor de 76 migranten aan boord. Ook dit schip mag twintig dagen niet uitvaren. De ngo moet mogelijk een boete betalen, die op kan lopen tot 10.000 euro.
Strengere regels voor reddingsschepen
Sinds het aantreden van premier Giorgia Meloni in oktober vorig jaar treedt Italië harder op tegen organisaties die hulp bieden aan migranten op de Middellandse Zee, al werden reddingsschepen ook daarvoor weleens aan de ketting gelegd. Sinds februari is het voor reddingsschepen verboden om meer meerdere missies uit te voeren op zee. Om te voorkomen dat de schepen als „veerboten” voor migranten fungeren, moeten ze na een reddingsactie direct terugkeren.
Toch is Meloni er met deze strengere maatregelen niet in geslaagd de vluchtelingenstroom te beperken: het aantal migranten dat in Italië aankomt blijft stijgen. Tot nu toe arriveerden dit jaar 105.483 migranten, meer dan het dubbele van dezelfde periode vorig jaar. Niet iedereen wist de Italiaanse kust te bereiken. Sinds het begin van 2023 zijn meer dan 2.200 migranten verdronken in de Middellandse Zee, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie, het hoogste dodental sinds 2017.