Afrikaanse Unie schorst Niger om coup, neemt kennis van troepenmobilisatie Ecowas

Militair bewind De Afrikaanse Unie is verdeeld over de situatie in Niger. De organisatie roept op tot een terugkeer naar de grondwettelijke orde, maar veroordeelt de troepenmobilisatie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas niet.
Aanhangers van generaal Abdourahamane Tchiani op het Place de la Concentration in de Nigerese hoofdstad Niamey.
Aanhangers van generaal Abdourahamane Tchiani op het Place de la Concentration in de Nigerese hoofdstad Niamey. Foto AFP

Niger is per direct geschorst als lidstaat van de Afrikaanse Unie (AU). Dat heeft de Raad voor Vrede en Veiligheid van de Unie dinsdag bekendgemaakt. In een persverklaring stelt de Raad dat Niger geschorst blijft „tot het herstel van grondwettelijke orde in het land”. De schorsing betekent dat Niger zijn stemrecht in de AU verliest en ook niet langer kan deelnemen aan de commissies of werkgroepen van de organisatie.

Op 26 juli namen militairen onder leiding van generaal Abdourahmane Tchiani met geweld de macht over in het land in de Sahel. Ze verdreven de democratisch gekozen president Mohamed Bazoum, die met zijn vrouw en zoon door de junta in zijn presidentieel paleis gevangen wordt gehouden. De Afrikaanse Unie riep op Bazoum en andere gevangenen „onmiddellijk vrij te laten”.

Bovendien meldt de Unie „kennis te hebben genomen van de beslissing van Ecowas om een troepenmacht standby te hebben staan”. Vorige week kwam na een langer dan tien uur durende vergadering naar buiten dat de AU het gebruik van geweld tegen de junta wilde afwijzen. Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen heeft na de staatsgreep troepen in gereedheid gebracht voor een militaire interventie in Niger.

In de dinsdag gepubliceerde verklaring is zo’n afwijzing afgezwakt, en wordt de troepenmobilisatie ter kennisgeving aangenomen. Die formulering toont de verdeeldheid binnen de AU. De Raad voor Vrede en Veiligheid van het orgaan heeft Niger opgeroepen „een evaluatie [uit te voeren] van de economische, sociale en veiligheidsimplicaties” van een mogelijke interventie.

Lees ook deze analyse: De democratie in de Sahel was flinterdun