Omtzigt bouwt zijn partij op met oude getrouwen uit het CDA

Profiel

Steunpilaren Nu Omtzigt als de bliksem een politieke organisatie moet oprichten, is het zaak dat hij snel geschikte kandidaten aantrekt. Op deze drie vertrouwelingen lijkt hij in ieder geval te kunnen rekenen.

Links: Eddy van Hijum. Midden: Nicolien van Vroonhoven-Kok. Rechts: Hein Pieper.
Links: Eddy van Hijum. Midden: Nicolien van Vroonhoven-Kok. Rechts: Hein Pieper.

Hoe stamp je in no time een politieke organisatie uit de grond? Pieter Omtzigt, nu eenpitter in de Tweede Kamer, wil over drie maanden meedoen aan de verkiezingen. Waar haal je zo snel ervaren, geschikte en betrouwbare gelijkgestemden vandaan? In eerste instantie vaart Omtzigt op drie oude bekenden uit zijn vroege CDA-tijd.

Hein Pieper.
Foto Eric Brinkhorst

Hein Pieper, partijvoorzitter

Sinds Omtzigt zich afscheidde van het CDA is de dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel een stille maar cruciale steunpilaar voor hem. Twee jaar geleden al richtte Hein Pieper de Stichting Steunfonds Groep Omtzigt op, om zijn eenmansfractie financieel bij te staan. Met succes. In korte tijd haalde de stichting, waarvan Pieper voorzitter is, ruim twee ton op. Met een kostbare verkiezingscampagne voor de deur gaat de crowdfunding nu onverdroten door. „Iedere bijdrage is welkom”, schrijft Omtzigt op zijn eigen website. Alleen: „Wij accepteren geen grote giften.” En: „Wij zullen geen business club oprichten.”

Hein Pieper (61) is ook de voorzitter geworden van Omtzigts nieuwe politieke partij, Nieuw Sociaal Contract. Belangrijkste taak van het tweekoppige bestuur is het rekruteren en selecteren van geschikte en betrouwbare kandidaat-Kamerleden. Peilingen dichten Omtzigt een grote verkiezingsoverwinning met tientallen zetels toe. Voor dat proces heeft Omtzigt Kilian Wawoe aangezocht. Deze voormalige personeelsmanager van ABN Amro is zowel secretaris als penningmeester van de partij.

In 2012 nam Hein Pieper het op voor Omtzigt toen die niet meer op de CDA-kandidatenlijst mocht staan, „zelfs niet op plek 75”

Pieper en Omtzigt kennen elkaar al lang en goed. Heel even, van 2009 tot 2010, zat hij met Omtzigt in de CDA-bankjes van de Tweede Kamer, maar hij werd niet herkozen. Van 2011 tot 2015 was hij voorzitter van de CDA-afdeling Overijssel. In die hoedanigheid nam Pieper het voor Omtzigt op toen hij voor de verkiezingen van 2012 door de landelijke partijleiding niet langer mee mocht doen. „Ze moesten hem in Den Haag niet”, zei Pieper daarover in NRC. „Hij mocht niet meer op de lijst, zelfs niet op plek 75.” Omtzigt vocht zich succesvol terug.

Pieper, die theologie studeerde in Heerlen, is devoot katholiek. Enige jaren was hij als pastor actief in de Achterhoek. Op de vraag of hij niet ook pastoor – met een extra ‘o’ – had willen worden antwoordde hij ooit in De Stentor: „Een pastoor is een priester en blijft ongetrouwd. Maar dat offer was me te zwaar.”

Nicolien van Vroonhoven-Kok.
Foto Vincent Jannink

Nicolien van Vroonhoven-Kok, woordvoerder

Ineens liep er eind vorig jaar een oude bekende door de gangen van de Tweede Kamer. Na een lang verblijf buiten Den Haag werd voormalig CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven-Kok „vliegende keep”, zoals ze dat zelf verwoordt, van de eenmansfractie ‘Lid Omtzigt’. Waar Omtzigt sinds zijn alleingang uit het CDA vaak klaagt over gebrek aan middelen voor professionele ondersteuning, heeft hij met Van Vroonhoven (51) in elk geval wel een zeer ervaren politiek medewerker weten te strikken. Ze is inmiddels persvoorlichter en ambtelijk secretaris.

Van Vroonhoven was van 2002 tot 2010 zelf Tweede Kamerlid en behoorde in die jaren tot de getalenteerde, ambitieuze jonge honden in de CDA-fractie – mét Omtzigt die in 2003 in de Kamer werd verkozen. De twee konden het goed vinden en hadden al snel moeite met sommige vertegenwoordigers van de oude garde die hun prestigieuze portefeuilles graag voor zichzelf hielden.

Het is niet ondenkbaar dat Van Vroonhoven, – Omtzigts „vliegende keep” – hoog op de kandidatenlijst komt en opnieuw Kamerlid wordt

Na haar drie studies (kunstgeschiedenis, rechten en fiscaal recht) was Van Vroonhoven in 1997 aangesteld als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie, onder andere voor Jan Peter Balkenende, de latere premier. Haar eerste politieke ervaring deed ze op als gemeenteraadslid in Den Haag. In 2002 werd ze verkozen bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Na acht jaar Kamerlidmaatschap verhuisde ze naar haar oude woonplaats Hilversum om ook daar de lokale politiek in te gaan: eerst als raadslid, van 2014 tot 2017 als wethouder. De loopbaan van haar echtgenoot – die de broer is van de Volkskrant-columnist Merel van Vroonhoven – voerde het gezin met vijf kinderen voor vijf jaar naar Australië. Vanaf de andere kant van de wereld heeft Van Vroonhoven altijd contact gehouden met Pieter Omtzigt. Dat leidde na haar terugkeer in Nederland tot een nieuwe samenwerking. Het is niet ondenkbaar dat Van Vroonhoven als ervaren politicus hoog op de kandidatenlijst van de nieuwe partij komt en straks dus opnieuw Kamerlid wordt.

Eddy van Hijum.
Foto Vincent Jannink

Eddy van Hijum, programmacommissie

Ook Eddy van Hijum is een oude politieke vertrouweling van Omtzigt uit de Tweede Kamerfractie van het CDA. In 2003 stonden ze samen op de kandidatenlijst, maar werden ze als nummer 51 en 53 niet direct gekozen. Pas nadat het kabinet Balkenende II was gevormd, schoven ze beiden door naar de 44-leden tellende fractie. De twee streekgenoten – beiden uit Overijssel – kennen elkaar persoonlijk goed en voerden vanaf 2012 samen het woord over Financiën: Omtzigt meer over de Belastingdienst en fiscaal beleid, Van Hijum over de rijksbegroting.

Van Hijum (51) verliet de Tweede Kamer voortijdig om in 2014 gedeputeerde te worden in de provincie Overijssel. Hij hield zich onder meer bezig met de regionale economie en de herontwikkeling van vliegveld Twente. Tot twee keer toe was hij lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dit jaar zwaaide hij na ruim twee termijnen af en werd benoemd tot voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol, een adviesorgaan dat met omwonenden meepraat over de ontwikkeling van de nationale luchthaven. Per 1 oktober heeft hij een tweede bestuursfunctie, als lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Van Hijum moest „wel even nadenken”, toen Omtzigt hem vroeg het verkiezingsprogramma voor zijn nieuwe partij te schrijven

In de jaren dat Omtzigt het zo lastig had in het CDA is Van Hijum altijd achter hem blijven staan. Ook hij was kritisch op het partijleiderschap van Wopke Hoekstra en de politieke koers van de partij in het laatste kabinet – met name over landbouw en stikstof.

Van Hijum is door Omtzigt gevraagd het verkiezingsprogramma voor zijn nieuwe partij te schrijven. Over dat verzoek moest hij „wel even nadenken”, schreef hij maandag op sociale media, omdat hij juist net was begonnen aan „een loopbaan buiten de politiek”. Maar Van Hijum vindt dat hij Omtzigt moet blijven steunen in diens politieke strijd voor een beter functionerend landsbestuur. „Het voelt voor mij als een logische stap om – juist nu – te werken aan verbinding tussen samenleving en overheid.”

Lees ook dit artikel: Pieter Omtzigt wil niet te groot beginnen – maar hoe houd je een partij expres klein?