De kritiek op wethouder Yigit kwam van overal – vanuit de oppositie, het veld en van medewerkers

Profiel

Enes Yigit | oud-wethouder armoedebestrijding Na een jaar vertrekt de Rotterdamse wethouder Yigit, „met pijn in het hart”. Hij oogstte veel kritiek. Maar niet iedereen is negatief.

Enes Yigit.
Enes Yigit. Foto Eric Fecken / Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse wethouder Armoedebestrijding, schuldhulpverlening en taal, Enes Yigit (Denk), stopt als wethouder. Hij deelde dit plotselinge afscheid „met pijn in het hart” mee op Instagram. Yigit (32) zat pas een jaar op die plek. Zelf is hij tevreden over wat hij in die tijd bereikte. „Ik heb belangrijke stappen kunnen zetten om Rotterdammers uit de armoede te helpen”, schrijft hij.

Hij schrijft ook dat hij ervoor heeft gezorgd dat duizenden kinderen ontbijt en lunch kregen op school, dat Rotterdammers recht kregen op energietoeslag en dat degenen die in armoede leven een beroep konden doen op een crisisfonds voor gratis voedsel, kleding, maandverband en luiers.

Kraakhelder over waarom hij vertrekt, is hij niet. Naast de mooie kanten van de politiek, stuitte hij op onevenredig grote weerstand, schrijft hij. Hij vond het lastig om niet op de inhoud te worden beoordeeld, maar te worden aangevallen op zijn persoon.

Eén op de zes onder de armoedegrens

Op welke aanvallen hij doelt, is niet helemaal duidelijk. Zeker is dat vanaf het begin veel kritiek was op het functioneren van de eerste fulltime wethouder Armoedebestrijding, die daarvoor vier jaar raadslid was voor Denk in Rotterdam. Toen bij het aantreden van de wethoudersploeg van de coalitie van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk werd geklaagd over het gebrek aan vrouwen (één, naast negen mannen) was de reactie van de diverse partijen, waaronder Denk, dat voor kwaliteit was gekozen. Yigit moest dus hoge verwachtingen waarmaken.

De steevast in pak met das gestoken wethouder bleek in debatten geen toonbeeld van eloquentie en gevatheid. Maar de kritiek richtte zich vooral op een gebrek aan inhoudelijke kennis. In het AD vertelden ambtenaren anoniem dat hij de debatten tot in de puntjes door hen liet voorbereiden, zodat hij de uitgeschreven teksten in de raadszaal kon voorlezen. „En vervolgens verkloot hij het alsnog”, aldus een medewerker.

PvdA-raadslid Richard Moti zegt dat Yigit vaak stuntelde. De wethouder beantwoordde in een debat ook eens vragen die niet waren gesteld, zegt Moti. De griffie moest ingrijpen.

In de hele oppositie was er afgelopen jaar onvrede over het uitblijven van concrete plannen om de armoede aan te pakken in Rotterdam – een stad waarin één op de zes inwoners onder de armoedegrens leeft. Pas na een jaar, vlak voor het zomerreces, kwam Yigit met het plan. Het bevatte onder meer een subsidieregeling van 2 miljoen euro per jaar voor initiatieven om armoede te bestrijden. Ook zou de stad extra mensen aannemen om Rotterdammers met betaalachterstanden en schulden te helpen.

Lees ook dit profiel van een andere Rotterdamse wethouder: Attent, netjes, maar de Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar heeft ook iets ondoorgrondelijks

Liever geen vragen

Het plan kreeg een lauw ontvangst: oude wijn in nieuwe zakken. Bovendien had hij bezuinigingen op het Armoedefonds niet weten af te wenden, wat hem in tijden van inflatie werd aangerekend.

Yigit heeft heel weinig gedaan en bereikt, zegt Moti. Behalve op socialemediaplatformen, waar hij heel actief was. Moti: „Hij is in zijn afscheidsbrief trots op de energietoeslag en ontbijt op school, maar dat zijn rijksregelingen, dus geen verdienste van hem.”

Niet alleen uit het stadhuis klonk kritiek, ook vanuit het ‘veld’. Zo zou de wethouder afspraken en vergaderingen vaak afzeggen, of slecht voorbereiden en werkbezoeken te lang vinden. Vragen kreeg hij liever niet.

Er zijn ook goede ervaringen. Zo waardeerde Rahma Hulsman, baas van de islamitische voedselbank, het zeer dat Yigit afgelopen jaar twee keer persoonlijk langskwam en goed luisterde naar haar suggesties en wensen. Vervolgens zorgde hij ervoor dat ambtenaren met haar in contact bleven, vertelt ze. Eerdere wethouders „kwamen wel langs, maar dan gebeurde er vervolgens niet veel”. Het is volgens haar aan Yigit te danken dat de islamitische voedselbank niet langer als buitenbeentje wordt gezien, maar serieus wordt genomen als partner in de armoedebestrijding.

Lees ook dit zomerinterview over onder meer armoede in Rotterdam: Arts Michelle van Tongerloo en Leefbaar-wethouder Ronald Buijt over armoede, woningen en verdeling van publiek geld in Rotterdam