Bernardo Arévalo wint tweede ronde presidentsverkiezingen in Guatemala

Verkiezingen Guatemala De anticorruptiekandidaat kreeg bijna zestig procent van de stemmen, al ging minder dan de helft van de stemgerechtigden in het Midden-Amerikaanse land naar de stembus.
Bernardo Arévalo verlaat een stemlokaal nadat hij zijn stem heeft uitgebracht.
Bernardo Arévalo verlaat een stemlokaal nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. Foto Esteban Biba / EPA

Bernardo Arévalo heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala ruim gewonnen. Uit cijfers van de nationale verkiezingsautoriteit blijkt dat ruim 58 procent van de stemmen naar de progressieve Arévalo zijn gegaan. Zijn tegenstrever, voormalig first lady Sandra Torres, kreeg ruim 36 procent van de stemmen. Tegenover persbureau Reuters zegt een onafhankelijke waarnemer dat de verkiezingen eerlijk lijken te zijn verlopen.

Slechts 45 procent van de stemgerechtigden toog zondag naar de stembus, wat het lage vertrouwen van de Guatemalteken in hun eigen democratie lijkt te illustreren. Al vanaf de verrassende opkomst van Arévalo en zijn Semilla-partij na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, werd het de anticorruptiekandidaat zo moeilijk mogelijk gemaakt door overheidsinstanties.

Zo poogde het Openbaar Ministerie zijn verkiezingsdeelname te blokkeren, onder meer door zijn partij illegaal te verklaren. Een onderzoek naar Arévalo en zijn partij loopt nog, en het kan nog weken duren voordat zijn verkiezingswinst daadwerkelijk officieel wordt. Zijn rivaal Sandra Torres, die voor de derde keer meedeed aan de presidentsverkiezingen, heeft nog niet gereageerd op haar verlies.

Arévalo is de zoon van oud-president Juan José Arévalo Bermejo. Hij verraste bij de eerste ronde in juni door tweede te worden achter Torres, terwijl hij in de peilingen zo goed als kansloos werd beschouwd. Indien de verkiezingsuitslag wordt goedgekeurd en Arévalo en zijn partij de komende maanden zonder kleerscheuren doorkomen, zal hij worden geïnstalleerd in januari 2024 voor een termijn van vier jaar. De linkse Arévalo moet dan, zonder meerderheid in het parlement, proberen de economische en institutionele problemen in het Midden-Amerikaanse land het hoofd te bieden.

Lees ook: Linkse anticorruptiekandidaat maakt onverwacht kans op presidentschap Guatemala