Extra maatregelen in Bunde na incidenten met wilde zwijnen: ‘Met een schep ben ik erop afgegaan’

Zuid-Limburg De aanhoudende overlast van wilde zwijnen leidt in Zuid-Limburg tot angst. Een trefzekere oplossing is nog niet gevonden. „Maar bij de keuze tussen de veiligheid van mens en dier, kies ik voor de eerste”, zegt de burgemeester.

Na een aantal incidenten met wilde zwijnen in en rond het Zuid-Limburgse Bunde is het bos vlak bij het dorp afgesloten.
Na een aantal incidenten met wilde zwijnen in en rond het Zuid-Limburgse Bunde is het bos vlak bij het dorp afgesloten. Foto Jean-Pierre Geusens / ANP

Normaal woont en studeert Olivier van Orten (20) in Utrecht, maar tijdens de vakantie – bij zijn ouders in het Zuid-Limburgse dorp Bunde – was hij ’s ochtends even de familiehond Harry aan het uitlaten. De twee hadden nog maar nauwelijks een voet buiten de deur gezet of ze werden aangevallen door een wild zwijn. „In het bos zou ik erop verdacht zijn, maar in het park, hier in de wijk, was ik dat niet.” Van Orten kon over het zwijn heen springen, begon te schreeuwen en rende snel weg. „Mensen uit de buurt riepen me dat ik in hun tuin moest komen. Achter hun hekje was ik veilig.” Maar intussen werd Harry aangevallen door het zwijn. „Met een van de buurman geleende schep ben ik erop afgegaan en heb ik het zwijn verjaagd.”

Van Orten kwam er ongeschonden van af. Harry, een labrador van twaalf en een half jaar oud, had minder geluk. Bijtwonden, die tijdens een eerste behandeling door een dierenarts niet waren bemerkt, gingen infecteren. De hond verzwakte zozeer dat ze hem afgelopen vrijdag op advies van een kliniek hebben laten inslapen. „Het ging echt niet meer.”

Verstoring van het leefgebied

Meer mensen en honden werden de afgelopen weken aangevallen in en rond Bunde. Het bos vlakbij is inmiddels op last van de gemeente Meerssen, waar Bunde onder valt, afgesloten. Over de weg hangt een rood-wit afzetlint met daaraan een papier met een gevarenbord met een zwijn erop. Vlak ernaast staan de permanente borden met het gebod om honden aan te lijnen.

Meerdere plekken aan de rand van het bos, zoals het sportpark van Bunde, zijn voorzien van het bordje ‘Risicogebied’ met de beeltenis van een zwijn.

Rond Bunde deden zich eerder dit jaar al incidenten voor. Alfred Melissen van de Faunabeheereenheid Limburg (FBE) vermoedt dat veel van de incidenten in de gemeente te maken hebben met verstoring van het leefgebied van de beesten. „Afgelopen januari was het in verband met sneeuwval veel drukker in het bos met wandelaars en mensen met sleetjes. Nu is het vakantietijd en blijven steeds meer mensen in eigen land. En daarvan gaan er veel de natuur in.”

De FBE coördineert net als in alle andere provincies samen de uitvoering van het faunabeheerplan. Daarbij worden ook jagers betrokken en organisaties die het terrein beheren, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Wilde zwijnen worden in Nederland alleen getolereerd op de Veluwe en in Nationaal Park De Meinweg, ten oosten van Roermond. Melissen: „Buiten die gebieden wordt gestreefd naar een nulstand vanwege de schade voor de landbouw, het risico op aanrijdingen en ter voorkoming van verspreiding van de Afrikaanse varkenspest.”

Wild zwijn. „Voor dassen worden wel allerlei maatregelen genomen.”


Foto Fred Bervoets / ANP

Afschot

Om tot dat evenwicht te komen, is volgens de betrokken overheden afschot nodig. Maar een scherp beeld van het totale aantal zwijnen in het land ontbreekt. In De Meinweg leven enkele honderden everzwijnen. „In heel Limburg zijn dat er duizend tot tweeduizend”, zegt Melissen.

Volgens Han Olff, hoogleraar ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is afschieten niet effectief. Zwijnenpopulaties reguleren zichzelf, stelt hij. „Wanneer dieren sneuvelen, gaan ze meer jongen werpen. Zonder het schieten ontstaat gebrek aan voedsel of ze vallen ten prooi aan wolven.” Die zullen volgens Olff bij gebrek aan zwijnen weer naar wat anders gaan zoeken. „Schapen bijvoorbeeld.”

Melissen zegt dat het inderdaad zo kan werken. Maar dan alleen midden op de Veluwe, waar de zwijnen enkel eikels en beukennoten te eten hebben, vertelt Melissen. In Zuid-Limburg liggen de akkers vol met bieten, mais en graan en vaak pal naast het bos, vertelt hij. „En als ze die niet vinden gaan ze wroeten in sportvelden, golfbanen en gazons op zoek naar wormen, die ook de aminozuren bevatten die in hun voedingspatroon passen.”

In hekken ziet de secretaris van de FBE ook geen oplossing. Dat is volgens hem niet alleen kostbaar, maar vooral ook een enorme verstoring van het landschap. „Bovendien beperk je meteen ook reeën, dassen en vossen in hun bewegingen. Dat wil je niet.”

Olff vindt dat afrasteren wel kan, ook in een meer versnipperd landschap als dat van Zuid-Limburg. „Voor dassen worden wel allerlei maatregelen genomen.”

Volgens Olff is de tolerantie voor groot wild als edelherten en wilde zwijnen buiten de aangewezen gebieden laag. „Maar zwijnen kunnen met hun eetgedrag óók een belangrijke functie hebben voor verjonging en variatie in bossen en in beek- en rivierlandschappen zoals die in Zuid-Limburg.”

Legerhelikopter

Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz van de gemeente Meerssen kan weinig uitrichten, zegt ze. Haar bevoegdheden zijn beperkt. „In de natuur is het aan de FBE. Pas als de zwijnen de veiligheid in de dorpen zelf in gevaar brengen, kan ik opdracht geven om een dier te doden.” Het bos bij Bunde is al een tijdje afgesloten.

De burgemeester heeft een logeernacht voor kinderen op het sportpark tijdens een werkweek verboden. „Overdag maken die kinderen genoeg herrie. In het donker, als het rustig is, vond ik het risico te groot. Zelfs al leg je een bewaker in elke tent.”

Pas als de zwijnen de veiligheid in de dorpen in gevaar brengen, kan ik opdracht geven een dier te doden

Mirjam Clermonts-Aretz burgemeester

De gemeente probeert bewoners voor te lichten. Op de site van de gemeente kunnen Meerssenaren lezen wat te doen bij een ontmoeting met zwijnen: geluid maken, je groot maken of juist verstoppen achter een boom – de zwijnen zien maar matig.

Ondanks haar inspanning richt een deel van de emoties over de zwijnen zich op Clermonts-Aretz zelf. „Ik denk omdat ik heb gezegd dat ik bij de keuze tussen veiligheid voor mens en dier voor de mens zal kiezen”, zegt ze. „Na zo’n opmerking zie je het losgaan op sociale media.”

‘Puur op adrenaline’

Op X, voorheen Twitter, stond een foto waarop was te zien dat op het moment dat jagers het bos ingingen er een legerhelikopter in de lucht hing. Clermonts-Aretz: „Alsof het beheer gebeurt met zulke wildwesttaferelen.” Voor de zekerheid controleerde de gemeente toch wat er aan de hand was. Wat bleek? „Die heli vloog er in verband met een oefening van defensie”, zegt ze.

De gemeente krijgt intussen telefoontjes van bange bewoners, bijvoorbeeld een krantenbezorger die in alle vroegte langs de bossen moet.

Student Olivier van Orten gaat niet angstig de straat op na het incident met het zwijn. „Ik ben niet bang geweest. Alles ging puur op adrenaline.” Zijn moeder stuurde wel appjes naar buurtgenoten om ze te waarschuwen. „Dat heb ik zelf trouwens ook gedaan. Blijf, als het kan, weg uit het park.”

Lees ook dit artikel: Wilde zwijnenjacht op de Veluwe