Sifan Hassan loopt goud op 10.000 meter mis door val, ook bij gemengde estafetteploeg gaat het mis

WK Atletiek Hassan sprintte in koppositie op de finish af, maar verstapte zich enkele meters voor het einde en viel. Bij de gemengde estafetteploeg kwam Femke Bol ten val. Zodoende geen medailles voor Nederland.
Sifan Hassan nadat ze is gevallen in de finale op de 10.000 meter.
Sifan Hassan nadat ze is gevallen in de finale op de 10.000 meter. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Atlete Sifan Hassan heeft een dramatische afloop beleefd in de finale van de 10.000 meter op de WK atletiek in Boedapest. Ze sprintte in koppositie op de finish af, maar verstapte zich enkele meters voor het einde en viel. De Ethiopische Gudaf Tsegay won daardoor goud. Hassan krabbelde na haar val overeind en ging, uiteindelijk als elfde, wandelend over de finish.

In het begin liet de tweevoudig olympisch kampioene (5.000 en 10.000 meter) al een gaatje vallen en oogde het stroef. Geleidelijk kwam ze in een ritme en kon ze na een versnelling plaatsnemen achterin de kopgroep. Hassan kwam in de laatste ronde echt op stoom en rukte op naar de eerste plaats. Ze maakte er een heel lange eindsprint van en leek haar tweede wereldtitel op de langste baanafstand veilig te stellen, maar onder druk van de ook versnellende Tsegay maakte ze plots een misstap en ging ze onderuit. Terneergeslagen stond ze op en ging ze wandelend verder.

Hassan leek kort na de race zelf niet te begrijpen wat er was gebeurd. „Ik had het gevoel dat ik werd geduwd”, zei ze tegen de NOS in haar eerste reactie. „Maar misschien ben ik gek geworden.” Hassan is niet boos. „Wel verdrietig. Maar ik kan hier niets aan doen, dit is ook sport. Het is ook weer niet het einde van de wereld. Dit zijn niet de Olympische Spelen. Ik heb hier nog een paar races te gaan.”

Ook val Femke Bol

Het drama voor Nederland was met de val van Hassan nog niet compleet. Ook voor de gemengde estafetteploeg ging het door een val op de laatste meters mis. Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol lagen op de 4×400 meter op titelkoers, maar slotloopster Bol ging net voor de streep ook onderuit.

Bol was in gevecht met de Amerikaanse Alexis Holmes toen ze viel. Ze stond op en kwam uiteindelijk als derde over de streep, maar omdat ze het stokje verloor werd de ploeg gediskwalificeerd. De Amerikaanse ploeg wint goud in een wereldrecord in 3.08,80.

Bol reageerde tegenover de NOS aangeslagen. „Ik weet het niet precies. Ik wilde gaan, maar mijn benen wilden niet. Ik heb nog geknokt voor de derde plek, maar ik heb het stokje laten vallen. Soms denken mensen dat ik machine ben, maar dat is niet zo.”