Aantal geëvacueerden op Tenerife vanwege natuurbranden opgelopen tot 26.000

Natuurbranden Het aantal hectaren verwoeste bossen is binnen een dag opgelopen van 3.300 naar ongeveer 5.000 hectare. Door wind, aanhoudende droogte en lastige bereikbaarheid is het voor brandweerlieden moeilijk om het vuur te blussen.
Huizen van geëvacueerden op de voorgrond, terwijl de brand op de achtergrond woedt.
Huizen van geëvacueerden op de voorgrond, terwijl de brand op de achtergrond woedt. Foto Nacho Doce/Reuters

Op het Canarische Eiland Tenerife zijn inmiddels meer dan 26.000 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden die sinds woensdag woeden. Dat melden Spaanse media zaterdag. Vrijdag ging het nog om zo’n 4.500 mensen. De geëvacueerden, woonachtig in elf verschillende gemeenten in het noorden van het eiland, worden ondergebracht in onder meer sportscholen. Ook verblijven veel eilandbewoners bij familie en vrienden die in veilige gebieden wonen.

Het aantal hectare verwoeste bossen is binnen een dag opgelopen van 3.300 naar 5.000 (omtrek van vijftig kilometer). Honderden brandweerlieden proberen het vuur te blussen, maar voorlopig doen ze dat tevergeefs. Dat komt doordat de zij de brandende gebieden lastig kan bereiken, er wind staat en het nog steeds erg droog is op het eiland. Op zaterdag vlogen enkele helikopters over de natuurbranden, die grote bakken water naar beneden gooiden.

Lokale autoriteiten laten weten dat de natuurbranden de grootste zijn „op de Canarische Eilanden in veertig jaar”. Desondanks zijn er vooralsnog geen huizen verwoest. Doden en gewonden zijn ook nog niet gevallen, wel hadden enkele bewoners medische hulp nodig. De Spaanse demissionair premier Pedro Sánchez is van plan maandag naar Tenerife af te reizen.