‘Bijna half miljoen militairen gedood of gewond sinds uitbreken oorlog Oekraïne’

Bij het conflict in Oekraïne zijn veel landmijnen ingezet.
Bij het conflict in Oekraïne zijn veel landmijnen ingezet. Foto Spencer Platt / Getty Images

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn bijna een half miljoen Oekraïense en Russische militairen om het leven gekomen of gewond geraakt. Bij de Russische krijgsmacht zijn 120.000 militairen gesneuveld en tussen de 170.000 en 180.000 gewond geraakt. Aan Oekraïense zijde gaat het om bijna 70.000 doden en tussen de 100.000 en 120.000 gewonden.

Dat blijkt uit schattingen van Amerikaanse regeringsmedewerkers, schrijft The New York Times vrijdagavond. De bronnen benadrukken dat het moeilijk is om betrouwbare aantallen doden en gewonden vast te stellen, omdat Oekraïne geen cijfers publiceert en de statistieken van Moskou niet betrouwbaar zijn. Ook NRC kan de getallen niet verifiëren.

De aantallen Russische doden en gewonden liggen aanzienlijk hoger dan die aan Oekraïense zijde. Omdat de Russische bevolking ruim drie keer zo groot is als die van Oekraïne kan dat eerste land makkelijker gesneuvelde manschappen vervangen. Het Kremlin heeft nog geen algehele mobilisatie afgekondigd, maar wel een gedeeltelijke.

Kyiv heeft een krijgsmacht van ongeveer een half miljoen personen – dat gaat om mensen in actieve dienst, reservisten en paramilitaire groepen. Bij Rusland ligt dat aantal met 1,3 miljoen mensen bijna drie keer zo hoog.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Bijna half miljoen militairen gedood of gewond sinds uitbreken oorlog Oekraïne’