N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
China is zaterdag begonnen met nieuwe militaire oefeningen in de buurt van Taiwan. Dat melden internationale persbureaus. Het gaat om gezamenlijke oefeningen van de Chinese marine en luchtmacht. Op beelden van de oefeningen, vrijgegeven door Chinese autoriteiten, zijn onder andere straaljagers en een torpedobootjager te zien. Taiwan zegt dat het zeker 42 Chinese gevechtsvliegtuigen en acht schepen heeft waargenomen, en geeft aan de situatie nauwlettend in de gaten te houden. De oefeningen zijn volgens China een „serieuze waarschuwing” aan Taiwan, en komen nadat de Taiwanese vice-president William Lai vorige week de Verenigde Staten bezocht.
Onderweg van Taiwan naar Paraguay maakte Lai op 13 augustus een tussenstop in New York. Op de terugweg van diezelfde reis stopte hij op 17 augustus nogmaals in de VS, ditmaal in San Francisco. Bij beide bezoeken gaf hij een toespraak. „Wees niet bang voor de groeiende dreiging van autoritarisme”, zei Lai in New York. „We moeten dapper en sterk zijn om Taiwan verder te laten groeien als democratie.” Lai is al lange tijd meer uitgesproken over de onafhankelijkheidskwestie dan de Taiwanese president, Tsai Ing-wen.
China veroordeelde het bezoek van Lai vrijwel direct. Lai zou een „separatist” en een „onruststoker” zijn, aldus Beijing. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, en vindt daarmee dat Taiwan niet het recht heeft om zelfstandig diplomatische banden te onderhouden. De militaire oefeningen van China komen dan ook niet geheel onverwacht. Taiwanese autoriteiten voorspelden eerder deze week al dat China het bezoek van Lai aan zou grijpen voor nieuwe militaire oefeningen in de buurt van Taiwan. Volgens Taipei wil Beijing met de oefeningen angst zaaien bij Taiwanezen in aanloop naar de presidentsverkiezingen in januari, waarbij Lai momenteel de koploper is.
De militaire oefeningen vinden plaats tenmidden van bredere spanningen over de groeiende macht van China. Vrijdag kwamen de leiders van de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea samen op een speciaal topoverleg. Hoewel dat overleg niet „ging over China”, besloten de drie landen nauwer samen te gaan werken om de „vrede en veiligheid in de hele regio” te beschermen.