Bouwconcern BAM vreest voor minder woningbouw door hoge rente

Nieuwbouwwoningen Als het aan bouwconcern BAM ligt, maakt Nederland vaart met bouwen in buitenstedelijk gebied.

In Hazerswoude-Rijndijk is de woonwijk Westvaartpark in aanbouw.
In Hazerswoude-Rijndijk is de woonwijk Westvaartpark in aanbouw. Foto John van der Tol / ANP / Hollandse Hoogte

Honderdduizend nieuwe woningen per jaar? Er moet flink wat gebeuren, wil Nederland die kabinetsdoelstelling gaan halen, zegt BAM-topman Ruud Joosten. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van het bouwconcern donderdag deed hij dan ook een dringende oproep aan de politiek: sta meer grote bouwprojecten buiten de stad toe en steggel minder over bestemmingsplannen en vergunningen.

Joosten noemde de Nederlandse woningmarkt een „belangrijk speerpunt” van de groep vanwege het structurele tekort aan woningen, maar ziet tegelijkertijd dat BAM het afgelopen halfjaar minder woningen wist te verkopen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Waren dat er vorig jaar nog 850, nu kwam het bedrijf op 500 woningen uit. De recente dip in de huizenmarkt speelt daarbij ook een rol. De topman wijt die aan de gestegen hypotheekrente en de hoge inflatie, die zorgt voor duurdere bouwmaterialen en minder bestedingsruimte bij woningkopers.

In juni en juli wist BAM weer wat meer woningen te verkopen. Toch denkt Joosten dat het nog even zal duren voordat de huizenbouw weer volledig op stoom is. „De huizenbouw komt op gang, niet volgend jaar maar daarna”, verwacht hij. „En dan misschien niet meteen dat er honderdduizend woningen in een jaar worden gebouwd. Maar die ‘uptick’, die komt er.” Voorlopig is die ommekeer er nog niet: in het tweede kwartaal van 2023 werden 15.000 nieuwbouwvergunningen afgegeven, maakte het CBS donderdag bekend. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar.

Nog meer vertraging

Als de bouw weer aantrekt, kan BAM naar eigen zeggen de woningproductie verdubbelen, mits er ook meer locaties beschikbaar komen om te bouwen. „Er wordt nu vooral binnenstedelijk gebouwd. Dat zijn vaak kleine projecten met bijvoorbeeld maar dertig woningen”, zegt Joosten. In politiek Den Haag spraken meerdere partijen hun steun uit voor buitenstedelijk bouwen, maar de topman heeft niet het idee dat hier veel mee gebeurt. De val van het kabinet gaat volgens hem voor nog meer vertraging zorgen. Naast de stikstofproblematiek zullen grote investeerders ook wachten met hun bouwplannen totdat bijvoorbeeld duidelijkheid is over het beleid voor de huurmarkt.

Zelf presenteerde BAM donderdag tegenvallende resultaten. De winst daalde ten opzichte van vorig jaar met zo’n 30 procent tot 60,2 miljoen euro. In Nederland kwam dat door „ontwerpkwesties” en kostenoverschrijdingen bij vier projecten in Denemarken. De omzet was 3 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in 2022. Volgens Joosten leverden de meeste activiteiten een „bevredigende operationele prestatie”, ondanks de „uitdagende” marktomstandigheden in het eerste halfjaar. Op de beurs verloor het aandeel van BAM 1,83 procent en eindigde het op 1,98 euro.