Meer dan zestig vermisten na kapseizen migrantenboot bij Kaapverdië

Bootmigratie De Internationale Organisatie voor Migratie vreest dat de meer dan zestig vermisten inmiddels omgekomen zijn. De boot was op weg naar de Spaanse Canarische Eilanden vanaf Senegal.
De migranten voeren op een zogenoemde pirogue, een kanovormige boot die in de regel wordt ingezet voor visserij. Voor lange zeetochten zijn ze niet geschikt.
De migranten voeren op een zogenoemde pirogue, een kanovormige boot die in de regel wordt ingezet voor visserij. Voor lange zeetochten zijn ze niet geschikt. Foto Sam Mednick/AP

Meer dan zestig migranten worden nog vermist nadat hun schip was omgeslagen vlakbij de Kaapverdische kust. Dat melden internationale persbureaus donderdag. Waarschijnlijk waren hoofdzakelijk Senegalese migranten aan boord van de boot, die vermoedelijk op dinsdag omsloeg. Dinsdagavond waren in totaal 38 mensen gered, of er inmiddels nog drenkelingen uit het water zijn gehaald, is onduidelijk. De Internationale Organisatie voor Migratie vreest dat de mensen omgekomen zijn.

De boot was volgens geredde drenkelingen langer dan een maand op zee en op weg naar de Canarische Eilanden, verderop in de Atlantische Oceaan. De afstand tussen de Senegalese kust en Kaapverdië is zo’n 650 kilometer. De migranten voeren op een zogenoemde pirogue, een kanovormige boot die in de regel wordt ingezet voor visserij. Voor lange zeetochten zijn ze — zeker volgeladen met mensen — in principe niet geschikt.

De Canarische Eilanden zijn Spaans grondgebied, en voor veel migranten uit West-Afrika dus een relatief nabije Europese grens. De zeeroute tussen de Afrikaanse westkust en de eilanden is zeer aanlokkelijk — maar ook zeer dodelijk. Dit jaar zijn ten minste 126 mensen overleden bij de oversteek. Daarbij worden de meer dan zestig bootmigranten die sinds dinsdag vermist zijn nog niet meegeteld. Op z’n minst zijn vorig jaar 559 mensen overleden tijdens de oversteek.

„Veilige en reguliere migratieroutes zijn pijnlijk afwezig, waardoor smokkelaars en mensenhandelaren de ruimte hebben om deze mensen op dodelijke tochten te sturen”, aldus een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie tegen persbureau Reuters.