British Museum ontslaat medewerker na vermiste juwelen en edelstenen uit opslagruimte

Kunstroof Eerder dit jaar kwam het museum erachter dat objecten uit de opslag van een van de collecties misten en waren beschadigd. De stukken waren recent niet tentoongesteld en werden vooral gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
De ontslagen medewerker wordt ervan verdacht met de verdwijning en beschadiging van de stukken te maken te hebben.
De ontslagen medewerker wordt ervan verdacht met de verdwijning en beschadiging van de stukken te maken te hebben. Foto Daniel Leal/AFP

Het British Museum in Londen heeft een medewerker ontslagen, nadat meerdere kunstvoorwerpen uit het museum zijn „verdwenen, gestolen of beschadigd”, zo heeft het woensdag bekendgemaakt. Het gaat om gouden juwelen, edelstenen en glas afkomstig uit de periode tussen de vijftiende en de negentiende eeuw, die grotendeels in de opslag van een van de collecties van het museum lagen. De medewerker wordt ervan verdacht met de verdwijning en beschadiging van de stukken te maken te hebben.

Naast het ontslag onderneemt het museum ook juridische stappen tegen de ex-medewerker. Daarnaast is een onafhankelijk onderzoek ingesteld, waaruit moet blijken hoe het British Museum de veiligheid kan verbeteren. Welke voorwerpen er exact verdwenen en beschadigd zijn, is onduidelijk, zo blijkt uit uitspraken van de directeur van het British Museum, Hartwig Fischer: „We hebben onze beveiliging al aangescherpt en we werken samen met externe experts om een ​​definitief rapport op te stellen van wat er vermist, beschadigd en gestolen is.”

Eerder dit jaar kwam het museum erachter dat de voorwerpen, die vooral voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt werden, waren verdwenen. Nu wil de instelling uitzoeken hoe ze zijn verdwenen en ervoor zorgen dat de verdwenen voorwerpen worden teruggehaald. „Het wordt monnikenwerk”, aldus Nigel Boardman, de ex-curator die het onafhankelijke onderzoek gaat leiden. Hij noemt het een „topprioriteit” en zegt er zo lang voor uit te trekken als noodzakelijk is.