Tientallen doden na geweld tussen facties van door VN gesteunde regering in Tripoli

Libië Het geweld brak uit na de arrestatie van een commandant van de invloedrijke 444 Brigade, die verbonden is aan het ministerie van Defensie van de door de VN erkende regering in Tripoli. Nadat de commandant dinsdag werd vrijgelaten, ging het geweld liggen.
Een rookpluim stijgt op boven Tripoli.
Een rookpluim stijgt op boven Tripoli. Foto Mahmud Turkia / AFP

In Tripoli zijn de afgelopen dagen zeker 45 mensen omgekomen bij geweld tussen strijdende facties van de door de VN erkende regering, die zetelt in de Libische hoofdstad. Ten minste 146 anderen raakten gewond. Dat melden medische autoriteiten volgens internationale persbureaus. De strijdende partijen zijn de 444 Brigade en de Rada, die in Tripoli als politiemacht optreedt. Hoeveel burgers en militieleden onder de doden en gewonden zijn, is onduidelijk.

Het geweld begon maandag nadat Mahmoud Hamza, een commandant van de aan het Defensieministerie gelieerde 444 Brigade, op het Mitiga-vliegveld van Tripoli gevangen werd genomen. Dinsdag werd een staakt-het-vuren aangekondigd en werd Hamza vrijgelaten. Daarop ging het geweld weer liggen. Rada en de 444 Brigade bevechten elkaar al enige tijd. Jongstleden mei namen beide partijen ook al de wapens op nadat een hooggeplaatst lid van de 444 Brigade door Rada-militieleden was vastgenomen.

Sinds 2014 is Libië verdeeld tussen rivaliserende regeringen in het oosten en het westen van het land, elk ondersteund door goedbewapende milities en buitenlandse regeringen. De Rada en de 444 Brigade behoren beide tot de door de VN erkende regering van premier Abdul Hamid Mohammed Dbeibeh. Turkije en Qatar zijn belangrijke bondgenoten van die regering. In het oosten van het land heeft generaal Khalifa Haftar de macht – hij wordt gesteund door onder andere Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook: Libië hoopte op rust, maar krijgt twee concurrerende premiers