Voormalig arts wielerploeg Sky vier jaar geschorst voor overtreden dopingregels

Doping De oud-teamarts Richard Freeman ligt al jaren onder vuur. Hij zou in 2011 dertig zakjes van middel testosteron hebben besteld.
Tot en met 21 december 2024 is Richard Freeman van alle sporten uitgesloten.
Tot en met 21 december 2024 is Richard Freeman van alle sporten uitgesloten. Foto Bryn Lennon/Getty Images)

De voormalige teamarts van de wielerploeg Sky en de Britse wielerbond, Richard Freeman, is voor vier jaar geschorst wegens het overtreden van dopingregels. Dat schreef de Britse antidopingautoriteit UKAD dinsdag in een verklaring. Zijn schorsing gaat met terugwerkende kracht in per 22 december 2020, de datum van zijn voorlopige schorsing.

Freeman ligt al jaren onder vuur wegens het bestellen van het verboden dopingmiddel testosteron. Hij zou in 2011 dertig zakjes van het medicijn Testogel hebben laten bezorgen op het hoofdkwartier van Team Sky. Dat is een medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is en dat testosteron bevat. Er lagen 22 aanklachten tegen de arts, waarvan hij er 18 heeft bekend.

Een van de aanklachten, dat hij nooit wist voor welk doel hij de zakjes had besteld, is Freeman altijd blijven ontkennen. De arts beweert dat hij de zakjes besteld heeft om het erectieprobleem te behandelen van zijn de toenmalig bondscoach van de Britse wielrenners, Shane Sutton, aldus The Guardian. Artsen verwierpen die verdediging.

De Britse wielrenners wonnen in 2012 op de Olympische Spelen in Londen maar liefst twaalf medailles, waarvan acht gouden. Wielerploeg Sky, nu Ineos, had in 2011 een aantal succesvolle wielrenners voor zich rijden, onder wie Bradley Wiggins, Chris Froome en Geraint Thomas.