Met Neymar zwicht een volgende topvoetballer in Europa voor het grote geld uit Saoedi-Arabië

Voetbaltransfer Maandag werden de laatste details van Neymars overgang naar Al Hilal beklonken. De Braziliaan tekent bij de Saoedische club, die tot 100 miljoen euro voor hem betaalt, een contract voor twee jaar ter waarde van 160 miljoen euro.
Neymar draaide in de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen nog mee bij Paris Saint-Germain.
Neymar draaide in de voorbereiding op het huidige voetbalseizoen nog mee bij Paris Saint-Germain. Foto Anthony Wallace/AFP

De Braziliaanse topvoetballer Neymar speelt de komende twee seizoenen voor Al Hilal in Saoedi-Arabië. Dat heeft de club dinsdag bekendgemaakt. Bij de Saoedische topclub gaat hij naar verluidt 80 miljoen euro per jaar verdienen. Paris Saint-Germain, de club waar Neymar de afgelopen zes seizoenen voor speelde, ontvangt een transfersom van 80 miljoen euro, die kan oplopen tot 100 miljoen euro.

Neymar had bij PSG nog een contract tot de zomer van 2027, maar in de voorbereiding op het huidige seizoen bleek dat hij niet in de plannen van de nieuwe trainer Luis Enrique voorkomt. Neymar zelf zou naar verluidt hebben willen terugkeren naar FC Barcelona, de club die hem in 2017 voor een recordbedrag van 222 miljoen euro aan PSG verhandelde. De Qatarese eigenaren van PSG tuigden daarvoor een ingenieuze constructie op: Neymar kocht zelf een clausule in zijn contract met FC Barcelona af, die de Qatari’s hem terugbetaalden in ruil voor zijn promotionele activiteiten voor het WK voetbal in Qatar.

Dit jaar zijn de ogen van de voetbalwereld gericht op Qatars regionale rivaal, Saoedi-Arabië. Al Hilal, dat eerder deze zomer ook al achter Neymars (voormalige) ploeggenoot Kylian Mbappé aan zat, is eigendom van het Saoedische staatsinvesteringsfonds PIF. Het fonds heeft een geschat vermogen van ruim 600 miljard dollar en staat onder leiding van kroonprins Mohammad bin Salman. Dit jaar werden met geld uit het fonds verschillende topvoetballers verleid tot een overstap naar Saoedi-Arabië. De Portugees Cristiano Ronaldo tekende eerder dit jaar voor Al Nassr en de Franse topspits Karim Benzema komt sinds kort uit voor Al-Ittihad.

Neymar voegt zich nu bij Al Hilal en treft daar teamgenoten die tot voor kort in Europa actief waren. De Senegalese verdediger Kalidou Koulibaly kwam deze zomer over van Chelsea en de Portuges middenvelder Rúben Neves verruilde Wolverhampton Wanderers voor de Saoedische oliedollars. De Servische middenvelder Sergej Milinković-Savić maakte de overstap van het Italiaanse Lazio Roma. Ook treft Neymar bij zijn nieuwe club landgenoten Malcom (ex-Barcelona) en Michael, die afgelopen zomer al overkwam van het Braziliaanse Flamengo.

Lees ook: Topgolfers, Karim Benzema, het WK voor clubs. Wat is het grote plan van Saoedi-Arabië?