VK pakt drie Bulgaren op die voor Rusland zouden spioneren

Inlichtingendienst Drie in februari door het VK gearresteerde Bulgaren zouden al jaren neppe identiteitsdocumenten hebben gehad. Waar ze precies van verdacht worden, is niet duidelijk.
Het proces tegen de drie Bulgaarse spionageverdachten begint in januari in het Londense gerechtsgebouw Old Bailey.
Het proces tegen de drie Bulgaarse spionageverdachten begint in januari in het Londense gerechtsgebouw Old Bailey. Foto Dave Rushen/Getty Images

Het Verenigd Koninkrijk heeft eerder dit jaar drie Bulgaren aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland. De verdachten zijn in februari aangehouden, meldt de Britse omroep BBC dinsdag. Het drietal zit nog altijd vast en hun proces zou in januari beginnen.

De verdachten zijn gearresteerd op grond van de Official Secrets Act, die spionage strafbaar stelt. Daarbij zouden rechercheurs betrokken zijn geweest die op landelijk niveau verantwoordelijk zijn voor terrorismebestrijding. Waarvan het drietal precies wordt verdacht, is niet duidelijk.

De Bulgaren zouden al jaren neppe identiteitsdocumenten van negen verschillende Europese nationaliteiten in bezit hebben gehad. De valse documenten gaven het drietal onder meer de Franse, Britse en Italiaanse nationaliteiten. De vrouw en de man van 41 hadden volgens hun buren, die de BBC sprak, een relatie met elkaar.

Ambassade

Het gaat om twee mannen van 45 en 41 en een vrouw van 31 die minimaal tien jaar in het VK woonden. De vrouw omschreef zichzelf als een laboratorium-assistent voor een privaat zorgbedrijf, haar partner was een chauffeur voor ziekenhuizen. De derde man zou op een zeker moment het Bulgaarse ministerie van Energie hebben geadviseerd.

Russische spionage in het VK en de EU is geen nieuw fenomeen: alleen al vorig jaar werden volgens de Britse inlichtingendienst zo’n vierhonderd verdachten Europa uitgezet. Ook Nederland pakte de afgelopen jaren meermaals spionnen op of zette ze uit. Uit onderzoek van NRC bleek in 2019 dat de Russische ambassade als centrum voor spionage in Nederland dient.

Lees ook: Russische ambassade in Den Haag is een zenuwcentrum voor spionage