Spanje voor het eerst in WK-finale na winst in slotfase tegen Zweden

Voetbal Spanje hoopt zondag een bijzondere voetbalgeneratie eindelijk te verzilveren na een reeks teleurstellende WK-deelnames. Het zette dinsdag alvast de eerste stap door winst op Zweden.
De Spanjaarden kampeerden lange tijd op de Zweedse helft zonder echt gevaarlijk te zijn. Foto Saeed Khan/AFP

Spanje heeft zich dinsdag voor het eerst geplaatst voor de WK-finale. In het gewonnen duel met Zweden (2-1) waarin alle doelpunten in de laatste tien minuten vielen, waren de echte doelkansen eigenlijk op een hand te tellen. Met de winnende goal — een fraai afstandsschot — schoot linksback Olga Carmona haar land kort voor affluiten naar de eindstrijd in Sydney. Daarin treft Spanje de winnaar van het duel tussen Australië en Engeland, dat woensdag wordt uitgevochten.

Spanje hoopt zondag een bijzondere voetbalgeneratie eindelijk te verzilveren na een reeks teleurstellende WK-deelnames, waarin het nooit verder kwam dan de achtste finale. Toch kende het team van coach Jorge Vilda aanvankelijk moeite om dat talent, in wat een nerveuze wedstrijd bleek, op het veld te tonen. Hoewel de Spanjaarden het grootste deel van de eerste helft rondom de Zweedse zestienmeter kampeerden, slaagden ze er niet in om voor echt gevaar te zorgen. Een schot van Carmona, dat naast vloog, bleek het enige echte wapenfeit van de eerste helft. Zweden, dat een goede organisatie neerzette, ondervond wel grote moeite om onder de Spaanse druk uit te komen.

In een evenwichtigere tweede helft kreeg de Spaanse spits Alba Redondo in de zeventigste minuut een dubbele schietkans voor doel om haar land een stap dichter bij de finale te brengen. Maar tot tweemaal toe schoot ze de bal naast. Het was Salma Celeste Paralluelo, die met haar invalbeurt voor bedrijvigheid en bovenal doeltreffendheid zorgde, die tien minuten voor tijd de score opende (1-0). Het 19-jarige talent van FC Barcelona schoot de bal na slordig Zweeds uitverdedigen knap voorbij doelman Zećira Mušović. Een tegendoelpunt van Rebecka Blomqvist in de 89ste minuut werd nagenoeg onmiddellijk beantwoord met Carmona’s goal. Na afloop vloeiden de tranen van geluk bij de Spanjaarden vanwege de triomf.

Correctie (15 augustus 2023): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Spanje in de volgende wedstrijd de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Engeland, gepland op donderdag, treft. Dat klopt niet: Engeland speelt tegen Australië en de wedstrijd vindt woensdag plaats. Dat is hierboven aangepast.