Namen van Noord-Ierse politie gelekt, ‘agenten kunnen doelwit worden’

Noord-Ierland Een kwart eeuw na de Troubles is er nog altijd een dreiging van gewapende republikeinse groepen tegen Noord-Ierse politieagenten. Een datalek heeft die dreiging versterkt.
Politiebaas Simon Byrne (links), vorige week bij een persconferentie over het datalek.
Politiebaas Simon Byrne (links), vorige week bij een persconferentie over het datalek. Foto Marie Therese Hurson/EPA

Gewapende Noord-Ierse dissidenten hebben de namen van alle politieagenten uit het land in handen, heeft de politie van het land bevestigd. Politiebaas Simon Byrne zei maandag dat hij aanneemt dat het datalek zal worden gebruikt om „angst en onzekerheid te zaaien, en agenten en personeel tot doelwit te maken”.

Vorige week werd bekend dat de voorletters, achternamen en afdelingen van alle leden van het Noord-Ierse politiekorps tweeënhalf uur lang per ongeluk online waren gezet. Persbureau Reuters schrijft dat een deel van de persoonsgegevens vervolgens op een muur in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werden geplakt.

Volgens The Irish News zijn de namen mogelijk in handen van de New IRA, een afsplitsing van de IRA die aanslagen pleegde tijdens de Troubles tussen Ierse nationalisten en Britse unionisten. De Britse geheime dienst MI5 verhoogde het dreigingsniveau voor Noord-Ierland in maart al naar „ernstig”, na een gewapende aanval door New IRA op een politieagent.

Lees ook deze reportage: De jongeren in Noord-Ierland willen vooruit. Get over it!