Aandeelhouders naar rechter om overnamesom Credit Suisse

Aandeelhouders Een groep aandeelhouders van Credit Suisse, dat in maart werd overgenomen door concurrent UBS, stapt naar de rechter. De beleggers vinden dat UBS te weinig voor de bank heeft betaald.

UBS nam Credit Suisse in maart over voor 3 miljard euro.
UBS nam Credit Suisse in maart over voor 3 miljard euro. Foto Fabrice Coffrini/AFP

Als het aan een aantal oud-aandeelhouders van Credit Suisse ligt, wordt de overnameprijs die de Zwitserse bank UBS betaalde voor de in problemen gekomen aartsrivaal Credit Suisse getoetst door de rechter. De Zwitserse beleggingsvereniging SASV is samen met een groep beleggers hierover een rechtszaak begonnen bij de rechtbank in Zürich die over ondernemingszaken gaat.

De beleggers (zo’n duizend in totaal) zijn van mening dat ze een te laag bedrag hebben gekregen toen de Zwitserse bank werd overgenomen door rivaal UBS eerder dit jaar. De aandeelhouders voelen zich gedupeerd omdat zij in maart per Credit Suisse-aandeel omgerekend 0,76 Zwitserse frank (0,79 euro) uitbetaald kregen, terwijl twee dagen voor de gedwongen overname, waarvoor een speciale wet is aangenomen, een aandeel van de Zwitserse grootbank nog 1,86 frank waard was. Bovendien waren alle bezittingen van de bank volgens de eigen boekhouding 13,70 frank per aandeel, schrijft SASV.

„De overnameprijs […] is bepaald zonder enige grond tijdens een gehaast proces”, schreef SASV al eerder in een oproep aan beleggers om zich aan te sluiten. „Bovendien is de deal veel te voordelig uitgevallen voor UBS.” Volgens SASV zijn beide bezwaren ook af te leiden uit het proces. UBS bood eerst 1 miljard frank en daarna onder druk van de Zwitserse politiek 3 miljard. „De overname van de tweede bank van Zwitserland door de grootste bank had het karakter van een koehandel, waarbij de verkoopprijs willekeurig wordt bepaald.”

De overname van Credit Suisse werd eind maart georkestreerd door de Zwitserse regering. De bank was door een reeks schandalen in grote problemen gekomen. Nadat er een onvolkomenheid was gevonden in de boekhouding kelderde de beurskoers en werd elke dag 10 miljard frank aan spaargeld bij de bank weggehaald.

De betrokken beleggers voelen zich mogelijk gesterkt door een beslissing van UBS vorige week om de door de overheid afgegeven garanties rond de overname te beëindigen. Om UBS te overreden de rivaal over te nemen had de Zwitserse overheid zich garant gesteld voor een verlies van 9 miljard frank op verliezen op de nieuwe eigendommen, door bijvoorbeeld afschrijvingen of toekomstige boetes. Ook had de centrale bank een garantstelling afgegeven voor 100 miljard frank.

Niet de enige rechtszaak

Op die overheidsgaranties kwam destijds veel kritiek. Waarom was ondanks alle regels die na de kredietcrisis waren opgetuigd nu toch weer steun van de belastingbetaler nodig? UBS zei afgelopen vrijdag dat na het nader bekijken van alle bezittingen van Credit Suisse die onder de garantstellingen vielen, het tot de conclusie was gekomen dat het geen overheidssteun nodig had. De beleggers zouden daaruit kunnen afleiden dat ook UBS van mening is dat Credit Suisse achteraf minder ongezond was dan tijdens de overname werd gesuggereerd.

De groep beleggers die zich heeft aangesloten bij de zaak over de overnameprijs bestaat volgens SASV met name uit kleine beleggers uit Zwitserland en uit medewerkers en ex-medewerkers van Credit Suisse die uitbetaald kregen in aandelen van de bank. De deelnemers komen zodoende ook uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk en Nederland – landen waar medewerkers van het internationaal opererende Credit Suisse vandaan kwamen. Hoeveel Nederlandse beleggers bij de claim betrokken zijn, kon SASV niet zeggen.

De SASV-zaak is niet de enige rechtszaak over de overname. Eerder sloot een aantal grotere beleggers zich al aan bij een zaak van een commerciële partij. Ook hebben zich volgens de rechtbank in Zürich verschillende individuen gemeld. Naar verwachting van SASV duurt hun zaak ongeveer anderhalf jaar als het tot een gerechtelijke uitspraak zou komen. De vereniging zegt echter open te staan voor een gesprek met UBS over een schikking.