Advocaat Ficq doet massa-aangifte tegen leidinggevenden Chemours: ‘Juist van belang om de mens achter de industrie te vervolgen’

Chemische vervuiling Tegenover FTM verklaart Ficq voor de persoonlijke aanpak te kiezen, zodat leidinggevenden — „de mens achter de vervuilende industrie” — zich niet langer achter een bedrijf kunnen verstoppen.
Bénédicte Ficq deed ook de massa-aangifte tegen staalproducent Tata Steel.
Bénédicte Ficq deed ook de massa-aangifte tegen staalproducent Tata Steel. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Advocaat Bénédicte Ficq gaat namens ruim tweeduizend mensen aangifte doen tegen (ex-)leidinggevenden van teflonfabriek Chemours. Dat heeft ze maandag bevestigd tegenover NRC, na berichtgeving van Follow The Money. Als het Openbaar Ministerie (OM) de aangifte voor opzettelijke en wederrechtelijke criminele vervuiling van de omgeving met gevaar voor de openbare gezondheid omzet in strafrechtelijke vervolging, dan kan dat leiden tot gevangenisstraffen voor leidinggevenden van het bedrijf.

Tegenover FTM verklaart Ficq voor de persoonlijke aanpak te kiezen, zodat leidinggevenden zich niet langer achter een bedrijf kunnen verstoppen. „Bedrijven zijn niet zo onder de indruk van een opgelegde schadevergoeding of een boete. Ze nemen dat simpelweg mee in de productprijs.” De advocaat zegt topbestuurders — die ze tegenover NRC „de mens achter de vervuilende industrie” noemt — erop te willen wijzen „dat het niet normaal is dat je je omgeving ziek maakt, dat dat een misdrijf is”.

Ook tegen Tata Steel deed Ficq namens bewoners aangifte tegen de (ex-)leidinggevenden. Inmiddels loopt er al anderhalf jaar een politieonderzoek naar het staalbedrijf in Velsen-Noord. Ficq vertrouwt erop dat het bij Chemours ook zover komt.

Lees ook: Chemiebedrijf DuPont kende risico’s van PFAS al decennia en zweeg

Belangrijke precedent

In het geval van vervolging is het aan het OM om op grond van onderzoek te bepalen welke (voormalig) leidinggevenden ze uiteindelijk gaat vervolgen, en hoe ver ze daarvoor teruggaat in de tijd. Mochten leidinggevenden van het bedrijf in de gevangenis belanden, zou dat volgens Ficq een belangrijke precedent scheppen in Nederland.

De teflonfabriek in Dordrecht van het Amerikaanse chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) vervuilde decennialang de omgeving, terwijl het loog over de risico’s. Documenten in handen van onderzoeksjournalistiek programma Zembla wijzen uit dat Chemours al dertig jaar geleden wist dat de grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS die het bedrijf looste, het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig verontreinigden. De overheid werd daarvoor gewaarschuwd maar ondernam nauwelijks actie.