Tegenvallende cijfers voor WeWork, ‘substantiële twijfels’ over voortbestaan

Flexwerkplekken De Amerikaanse werkplekverhuurder worstelt al langer met het bedrijfsmodel. Na de presentatie van teleurstellende halfjaarcijfers, verloor het aandeel WeWork nog eens een derde van zijn waarde.

Een gemeenschappelijke ruimte in een vestiging van WeWork in Shanghai.
Een gemeenschappelijke ruimte in een vestiging van WeWork in Shanghai. Foto CFOTO/Sipa USA

De Amerikaanse werkplekverhuurder WeWork heeft „substantiële twijfels” over het voortbestaan van het bedrijf. Dat maakte WeWork dinsdagavond nabeurs in de Verenigde Staten bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Het internationaal opererende WeWork maakte in de eerste zes maanden van 2023 een verlies van 635 miljoen dollar (578 miljoen euro), een halvering van het verlies in dezelfde periode het jaar daarvoor. De omzet steeg 7 procent, naar 1,7 miljard dollar. Maar de cijfers stelden teleur ten opzichte van de verwachtingen die WeWork drie maanden geleden had uitgesproken.

Per juni 2023 heeft WeWork nog 610 vastgoedlocaties in 33 landen, met in totaal zo’n 715.000 te verhuren werkplekken en 512.000 leden die daar gebruik van maken. Dat leidt tot een bezettingsgraad van 72 procent, 3 procent minder dan een jaar geleden. In Nederland verhuurt WeWork alleen nog werkplekken in Amsterdam. Momenteel heeft het bedrijf drie locaties in het centrum en één op de Zuidas.

WeWork worstelt al jaren met het bedrijfsmodel. Het bedrijf huurt vastgoed om dat vervolgens als flexibele (co)werkplekken aan te bieden aan leden. In 2019 wilde het bedrijf, dat voor 46 procent in handen is van de Japanse techinvesteerder SoftBank, naar de beurs om nieuw geld op te halen om te investeren. De waarde van WeWork werd destijds op 47 miljard dollar geschat. Die beursgang ging niet door, en leidde tot het vertrek van medeoprichter Adam Neumann.

Sindsdien heeft het bedrijf ongeveer zeshonderd leasecontracten ontbonden en duizenden werknemers ontslagen om kosten te besparen. In 2021 ging WeWork alsnog naar de beurs, door een fusie aan te gaan met een lege beurshuls. Maar dat bracht, mede door de coronapandemie die voor veel leegstand van kantoren zorgde, niet de gewenste financiële verlossing. Het aandeel daalde vorig jaar 95 procent in waarde.

‘Overaanbod van vastgoed’

Woensdag bij opening van de beurs in New York verloor het aandeel WeWork nog eens een derde van zijn waarde en staat het nu op ongeveer 15 dollarcent. Daarmee is WeWork momenteel nog zo’n 120 miljoen dollar waard, 0,3 procent van de geschatte waarde in 2019.

WeWorks interim-baas David Tolley, die in mei van dit jaar bestuursvoorzitter Sandeep Mathrani opvolgde, legde de schuld voor de slechte prestaties bij de moeilijke economische situatie, die ook de vastgoedmarkt raakt. „Er is een overaanbod in commercieel onroerend goed, er is toenemende concurrentie in flexibele werkruimte en de macro-economische schommelingen zorgen voor een groter ledenverloop en een zwakkere vraag dan we hadden verwacht”, zei hij in een toelichting op de cijfers.

Hij zei ook dat WeWork de komende tijd alles op alles wil zetten om het bedrijf alsnog overeind te houden. Of dat gaat lukken zal er mede van afhangen of de leiding van WeWork erin slaagt om de liquiditeit en winstgevendheid in de komende twaalf maanden te verbeteren. Om dat te bereiken wil WeWork onder meer de huur en huurderslasten voor de panden die zij leaset verlagen door middel van herstructureringen en onderhandelingen over de huurvoorwaarden. Ook moet de omzet omhoog en moet de terugloop van leden een halt worden toegeroepen. Verder blijft het bedrijf in de kosten snijden en tegelijkertijd zoeken naar nieuw kapitaal, ofwel via de uitgifte van nieuwe aandelen ofwel door de verkoop van vastgoed.

Lees ook: WeWork implodeerde, krabbelde op en gaat donderdag alsnog naar de beurs.