Amazonelanden vormen alliantie tegen ontbossing zonder concrete doelstellingen

Bescherming Amazone Acht Zuid-Amerikaanse landen konden het tijdens een top in Brazilië niet eens worden over een definitief einde aan de ontbossing in 2030, maar gaan wel meer samenwerken om de Amazone te beschermen.
Leiders van acht Zuid-Amerikaanse landen op de top in Belem over bescherming van de Amazone.
Leiders van acht Zuid-Amerikaanse landen op de top in Belem over bescherming van de Amazone. Foto Antonio Lacerda/EPA

Acht Zuid-Amerikaanse landen hebben dinsdag tijdens een top in Brazilië afgesproken een alliantie te vormen om ontbossing in de Amazone tegen te gaan, melden internationale persbureaus. Maar ze konden het niet eens worden over concrete doelstellingen.

„We hebben besloten om de Amazone Alliantie ter bestrijding van ontbossing op te richten, met als doel te voorkomen dat het Amazonegebied een ‘point of no return’ bereikt”, stellen Brazilië, Colombia, Peru, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Suriname en Guyana in de zogeheten Verklaring van Belem.

Brazilië terug als regionaal leider op klimaatgebied

De Braziliaanse president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva wil als gastheer van de top laten zien dat zijn land terug is als „regionaal leider op het gebied van klimaat”. Onder zijn voorganger Jaïr Bolsonaro bereikte de ontbossing in het Amazonegebied een recordhoogte.

Lees ook: In de Amazone heeft de illegale houtkapper geen vrij spel meer – maar hem definitief verjagen is lastig

Lula had graag gewild dat alle acht landen zich verbinden aan de doelstelling dat er in 2030 een einde komt aan de ontbossing, zoals hijzelf en enkele andere Amazonelanden al wel hebben gedaan. Bolivia en Venezuela wilden dat een kleine twee jaar geleden niet doen tijdens de klimaattop van Glasgow. Het wordt nu aan elk land zelf gelaten een eigen doelstelling te formuleren.

Ook kon er op de top in Belem geen overeenstemming worden bereikt over het al dan niet toestaan van nieuwe olie- en gasboringen in het gebied en de aanpak van illegale goudwinning.

Wel is vastgelegd dat de landen zich hard maken voor de rechten en bescherming van inheemse volkeren en samen gaan werken op het gebied van waterbeheer, gezondheid, duurzame ontwikkeling, politieinzet en gemeenschappelijke onderhandelingsposities op klimaattoppen.

Kritiek op gebrek aan concrete plannen

De baas van het Braziliaanse Klimaatobservatorium, Marcio Astrini, laat aan The Guardian weten blij te zijn met „de eerste stap” die is gezet, maar is ook kritisch over het gebrek aan concrete plannen en het uitblijven van harde doelstellingen. „We leven in een wereld die aan het smelten is en we breken keer op keer hitterecords”, zegt hij. „Hoe kan het zijn dat er in een verklaring van 22 pagina’s van de presidenten van acht Amazonelanden niet duidelijk gezegd kan worden dat ontbossing gestopt moet worden?”

De honderden miljarden bomen in het Amazonegebied slaan ongeveer een kwart van alle CO2 ter wereld op en zijn daarom uiterst belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan.