N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
China Wat wil Beijing met Hongkong? De vrijheden in de stad, een belangrijk financieel centrum in Azië, zijn drastisch ingeperkt. Intussen stijgt de populariteit van Singapore bij rijke Chinezen en expats.
‘Blijven of vertrekken, dat is het gesprek van de dag hier”, appte de Nederlander Charles Drapers, fabrikant van fietstassen en regenpakken, in de zomer van 2022. Zijn thuisstad had een woelige periode achter de rug. Ondanks massale en langdurige protesten had China sinds 2020 zijn grip op Hongkong flink verstevigd. Daarnaast was de stad tot eind 2022 zo goed als volledig afgesloten van de buitenwereld door corona. Het Hongkong dat de wereld in 2023 weer te zien kreeg, was wezenlijk veranderd.
Maar zijn die veranderingen zo groot en ingrijpend dat de stad hierdoor zijn rol als het bruisende financiële centrum van Azië verliest? Of valt dat mee en blijft het de onmisbare schakel tussen Oost en West, een ideale plek om zich te vestigen en te werken voor multinationals en expats?
Voor Drapers is de stad aantrekkelijk genoeg gebleven. Hij heeft overwogen naar Georgië te verhuizen, maar Hongkong biedt hem te veel voordelen die hij moeilijk elders vindt. Hij maakt fietstassen en regenkleding onder het merk Willex, een samentrekking van de namen van zijn twee zonen. Het grootste deel van de productie vindt plaats in China.
Drapers woont en werkt al decennia in Hongkong. Hij vertelt zijn verhaal thuis, in de ruime villa waarin hij met zijn Hongkongse vrouw woont, aan de rand van de stad. Op tafel komen de witte asperges die hij net vers uit Nederland heeft meegebracht. „Je bent dicht bij China, en daar zit de complete productieketen die we nodig hebben voor onze tassen en jassen”, zegt hij. „Knoopjes, ritsen en andere onderdelen komen toch vooral uit China.”
Georgië bleek, zeker na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, toch minder ideaal. Al was het alleen maar omdat een stroom Russische migranten de huizenprijzen omhoog dreef. Wel wil hij er nu een klein deel van zijn tassen laten produceren, ook om niet meer alleen afhankelijk te zijn van China.
Veiligheidswet
In 2019 was Hongkong toneel van grootschalige en langdurige protesten, aanvankelijk tegen een wet die uitlevering van criminelen aan China mogelijk moest maken, maar in toenemende mate ook tegen de groeiende dominantie van de Chinese autoriteiten. De protesten namen zulke grootschalige vormen aan dat de stad goeddeels stil kwam te liggen.
Beijing wilde iets dergelijks nooit meer zien en voerde mede daarom in juni 2020 de Nationale Veiligheidswet in. Die wet verbiedt onder meer ‘heulen met buitenlandse machten’. Sindsdien is in Hongkong de vrije pers nagenoeg opgerold, universiteiten zijn gezuiverd, vakbonden opgeheven en het parlement is ontdaan van iedereen die niet op de hand van Beijing was. Vrijwel de gehele oppositie zit gevangen of is op de vlucht geslagen. Honderdduizenden Hongkongers zijn geëmigreerd.
Expats in Hongkong ondervinden daar nog niet rechtstreeks de gevolgen van. Voor hen wegen andere zaken vaak zwaarder. Nederlander Michiel Mak legt in een café in het zakencentrum van Hongkong uit wat die zaken zijn.
Zelf werkte Mak 27 jaar voor Shell. Hij heeft inmiddels een eigen adviesbedrijf en helpt bedrijven uit de Volksrepubliek China bij de transitie van kolen naar het relatief schonere aardgas. Ook heeft hij een investeringsbedrijf om private vermogens te beleggen in aardgasprojecten.
Hij heeft de stad sterk zien veranderen. „Vroeger hoorde je in de wandelgangen van de grote banken en financiële instellingen vooral Engels en een beetje Kantonees. Nu hoor je vooral Mandarijn.” Dat is het standaard-Chinees dat in de Volksrepubliek China wordt gesproken, Kantonees is het lokale dialect.
Vroeger hoorde je vooral Engels en een beetje Kantonees. Nu hoor je vooral Mandarijn
Het is een teken dat Chinezen uit de Volksrepubliek, en niet langer westerse partijen, de eerste viool spelen op het financiële toneel in Hongkong. Ook zijn de klanten van banken en financiële instellingen steeds vaker Chinees. En waar vroeger meestal buitenlandse investeringsbanken bijvoorbeeld een beursgang begeleidden, doen de vier grote Chinese banken dat nu vaker zelf.
Goed wonen
Hongkong biedt volgens Mak drie essentiële voordelen aan internationale bedrijven, waardoor die er niet snel zullen wegtrekken. „De rechtsstaat, maximaal 15 procent belasting, en de koers van de Hongkong dollar, rechtstreeks gekoppeld aan die van de Amerikaanse.”
Daarnaast is het in Hongkong goed wonen voor expats. Je hebt er bergen en stranden, goede scholen en restaurants, en het is prettig om over je vaak hoge inkomen nooit meer dan 15 procent belasting te betalen.
Maar niet alles staat meer zo stevig overeind als voor 2019, ziet Mak. „De bergen zijn er natuurlijk nog, maar we weten bijvoorbeeld niet zeker of de koppeling met de Amerikaanse dollar”, wat de munt internationaal uitstekend bruikbaar maakt, „op den duur gehandhaafd blijft”, zegt hij. „En blijft het rechtssysteem zo transparant als het was? Die vragen zijn de laatste jaren groter geworden, mede door de Nationale Veiligheidswet.”
Hongkong was traditioneel ook de ideale plek om betrouwbare, objectieve en gedetailleerde informatie in te winnen over de economische stand van zaken in China. Dat is veel minder geworden. Het is bovendien steeds moeilijker er nog betrouwbare informatie over Hongkong zelf in te winnen.
Zo heeft een van de meest vooraanstaande bureaus die zich bezighouden met opiniepeilingen eind juli besloten veel controversiële vragen gewoon niet meer te stellen, of de antwoorden niet te publiceren. „We moeten ‘dansen’ met de tijd”, zei de baas van het bureau daarover. En die tijd brengt Hongkong dichter naar het Chinese systeem, waar onwelgevallige feiten onder het tapijt verdwijnen. In zo’n klimaat kan overheidspropaganda ongestoord gedijen.
Kip met gouden eieren
Frery Winkel, werkzaam voor een internationale verzekeraar en voorzitter van de Nederlandse Kamer van Koophandel (NKVK) in Hongkong, ziet de stad toch vooral als een plek vol kansen. De grote, opkomende markten liggen in Azië en Afrika, en daarom is het interessant om hier te zitten, vindt ze.
Ze merkt in haar contacten met de lokale overheid niets van een gebrek aan transparantie. „Ik was verrast hoe open de Hongkongse overheid communiceert over haar economisch beleid. Ze zijn wat dat betreft heel pro-actief tegenover ons als internationale zakengemeenschap”, vertelt ze op een regenachtig dakterras op de hoogste verdieping van een torenflat voor financiële bedrijven.
Zij gelooft niet dat China de kip met de gouden eieren die Hongkong is zal slachten. „Ook de Chinese president Xi Jinping benadrukt het belang van ‘één land, twee systemen’. Hij ziet voor Hongkong een belangrijke rol”, zegt ze.
‘Eén land, twee systemen’ betekent dat Hongkong verantwoordelijk is voor zijn eigen bestuur, en dat China alleen zorg draagt voor defensie en externe aangelegenheden. Volgens veel mensen in Hongkong is dat onderscheid al lang ter ziele, maar Beijing blijft de term gebruiken. Ook de lokale overheid benadrukt dat Hongkong nog steeds heel anders is dan China, en ook heel anders zal blijven.
Winkel is zich wel bewust van geopolitieke spanningen, maar ziet nu geen reden Hongkong te verlaten. Ze woont inmiddels vijf jaar in de stad. „Als expat merk je weinig van een veranderend klimaat, het is hier nog steeds een walhalla”, zegt ze. „Het zou goed zijn als er wat meer nadruk wordt gelegd op wat Hongkong allemaal wél heeft, in plaats van wat het niet heeft.” Winkel somt de voordelen op die Mak eerder noemde, aangevuld met zaken als een vrije kapitaalmarkt, de hoge scholingsgraad en de vrijemarkttoegang.
Ze vertelt over een recente enquête onder leden van de NKVK. „Daarin zei 90 procent vertrouwen te hebben in Hongkong.” Maar tijdens corona is 30 procent van de Nederlandse expats vertrokken, vertelt ze ook. „Dan gaat het om gezinnen, vaak met kinderen. De meeste Nederlandse bedrijven zijn wel gebleven.”
Concurrent Singapore
Toch lijkt Hongkong het voor zowel expats als rijke Chinezen op tal van punten inmiddels afgelegd te hebben tegen concurrent Singapore.
Rijke individuen, ironisch genoeg veelal afkomstig uit de Volksrepubliek China zelf, stallen hun geld nu liever in Singapore. Daar wordt ook Mandarijn gesproken, maar de lange arm van het onvoorspelbare China ontbreekt er.
Vooral toen Hongkong in 2022 nog strak aan de coronamaatregelen vasthield en Singapore daarin veel soepeler was, zijn veel expats naar de stadstaat vertrokken. Zoveel zelfs dat internationale scholen die vraag naar plaatsen voor expatkinderen niet meer aankonden. En waar de huizenprijzen in Hongkong in 2023 al met 15 procent daalden, liggen die in Singapore inmiddels hoger dan in Hongkong.
Zijn eigen populariteit maakt Singapore ook een beetje bang. Want sommigen zijn er bang dat de aantrekkelijkheid ook nieuwe begeerte in China wakker maakt. Kan Xi Jinping op enig moment niet gaan vinden dat Singapore, waar immers in meerderheid Chinezen wonen, eigenlijk altijd al bij de Volksrepubliek heeft gehoord?
Zover is het nog lang niet, maar de groeiende aantrekkelijkheid van Singapore roept wel de vraag op wat China op den duur met Hongkong van plan is. Vindt Beijing het echt erg dat Hongkong zijn aantrekkingskracht verliest? En mag of moet de stad een vrije kapitaalmarkt behouden omdat China die altijd nodig zal hebben voor zijn eigen contacten met de buitenwereld? Of zijn controledrang en angst voor aantasting van de nationale veiligheid voor Beijing inmiddels zo allesbepalend dat het Hongkong desnoods ook nog economisch zal smoren?
Niemand die het weet. Buitenlandse bedrijven en expats kunnen die vraag wel even voor zich uit schuiven. Ze zitten niet aan Hongkong vastgebakken.
Ook Winkel houdt haar opties open, hoe enthousiast ze ook is over de stad. „Als de vlam in de pan slaat, ben ik weg”, zegt ze. „En ook als ik niet meer vrij op internet kan.”